Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Łosoś pod warzywną pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łosoś pod warzywną pierzynką z marchewki i pietruszki to smaczne i szybkie danie które można przygotować każdego dnia.

Łosoś pod warzywną pierzynką

Składniki:

Łosoś pod warzywną pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Łosoś pod warzywną pierzynką

ETAP 1:

Łosoś pod warzywną pierzynką
MArchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach

Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach.

ETAP 2:

Łosoś pod warzywną pierzynką
Warzywa podsmażamy na maśle z dodatkiem oliwy

Na rozgrzaną patelnie dodajemy łyżkę oliwy i łyżkę masła, które w ten sposób na pewno się nie przypali. Za to nada potrawie wyjątkowy smak. Na patelnię dodajemy marchewkę i pietruszkę. Smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 3:

Łosoś pod warzywną pierzynką
Łososia doprawiamy tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem

Robimy marynatę do łososia mieszając oliwę ze świeżym tymiankiem, solą i pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Można dodać inne ulubione przyprawy. Wystarczy że łosoś zamarynuje się przez chwilę. Można go również zostawić w takiej marynacie nawet na kilka godzin.

ETAP 4:

Łosoś pod warzywną pierzynką
Łososia przykrywamy pierzynką z warzyw i posypujemy serem.

Łososia przykrywamy podsmażonymi warzywami. Na wierzch rozłamujemy cheedar. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut.