Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Łosoś pieczony z musem pomarańczowym i salsą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na łososia pieczonego świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju letnie przyjęcia. Jest lekki i orzeźwiający w smaku, a widok zachwyci każdego gościa.

Łosoś pieczony z musem pomarańczowym i salsą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łosoś pieczony z musem pomarańczowym i salsą

Pieczony łosoś

Mus pomarańczowy

  • 1 szkl. soku pomarańczowego (razem z miąższem)
  • 1 papryczka chili
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Salsa z papryki i brzoskwinii

Pappardelle z cukinii

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony z musem pomarańczowym i salsą

Pieczony łosoś:

Łosoś pieczony z musem pomarańczowym i salsą
Świeży łosoś podzielony na porcje i doprawiony solą oraz pieprzem

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy drobno posiekaną papryczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Łososia dzielimy na 4 porcje, dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanego łososia zanurzamy w marynacie i odkładamy do lodówki na ok. 60 min.

Łososia razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórką do góry)
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Zapiekamy przez ok. 15 min - bez przykrycia.

Mus pomarańczowy:

Do rondelka wlewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy drobno posiekaną papryczkę (pozbawioną pestek). Kolejno dodajemy posiekaną szalotkę. Całość chwilę podsmażamy. Mieszamy sok pomarańczowy z miodem oraz mąką i wlewamy do rondelka. Sos gotujemy do momentu aż zgęstnieje przez ok. 2-5 min.

Powstały sos można zmiksować blenderem.

Salsa z papryki i brzoskwinii

Brzoskwinię myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Paprykę myjemy, wydrążamy z nasion i razem z brzoskwinią i szalotką kroimy w drobną kostkę. Dodajemy paprykę ostrą, miód oraz posiekaną pietruszkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Całość mieszamy.

Pappardelle z cukinii

Łosoś pieczony z musem pomarańczowym i salsą
Pappardelle z cukinii czyli zdrowsza wersja makaronu

Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż całego warzywa obieraczką, tworząc wstążki. Dodajemy sól oraz oliwę (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy.

Powstałe wstążki można ugotować na parze lub usmażyć. Nie jest to jednak koniecznie, jeśli cukinia jest młoda i mała.