Sposób przygotowania:
Łosoś pieczony z musem pomarańczowym i salsąPieczony łosoś:
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy drobno posiekaną papryczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Łososia dzielimy na 4 porcje, dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanego łososia zanurzamy w marynacie i odkładamy do lodówki na ok. 60 min.
Łososia razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórką do góry)
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Zapiekamy przez ok. 15 min - bez przykrycia.
Mus pomarańczowy:
Do rondelka wlewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy drobno posiekaną papryczkę (pozbawioną pestek). Kolejno dodajemy posiekaną szalotkę. Całość chwilę podsmażamy. Mieszamy sok pomarańczowy z miodem oraz mąką i wlewamy do rondelka. Sos gotujemy do momentu aż zgęstnieje przez ok. 2-5 min.
Powstały sos można zmiksować blenderem.
Salsa z papryki i brzoskwinii
Brzoskwinię myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Paprykę myjemy, wydrążamy z nasion i razem z brzoskwinią i szalotką kroimy w drobną kostkę. Dodajemy paprykę ostrą, miód oraz posiekaną pietruszkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Całość mieszamy.
Pappardelle z cukinii
Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż całego warzywa obieraczką, tworząc wstążki. Dodajemy sól oraz oliwę (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy.
Powstałe wstążki można ugotować na parze lub usmażyć. Nie jest to jednak koniecznie, jeśli cukinia jest młoda i mała.
Marika-
Magdalena88
mocsłodkości
Czekoladka 2