Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Łosoś pieczony z szałwią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam, jako bogate źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3

Łosoś pieczony z szałwią

Składniki:

Łosoś pieczony z szałwią

 

  • Przepis na 4 porcje:
  • 4 filety z łososia (4x 100 g)
  • ½ łyżeczki octu z białego wina
  • 2 łyżeczki (10 g) oleju rzepakowego
  • kilka listków świeżej szałwii
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony z szałwią

Umyte i osuszone filety z łososia posól, spryskaj octem z białego wina, odstaw na godzinę do lodówki. Żaroodporny półmisek posmaruj olejem, ułóż rybę, na każdym filecie połóż kilka listków szałwii i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Ryba jest gotowa po 20-30 minutach. 225 kcal/1 porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.