Sposób przygotowania:
Łosoś po szwedzku wg Nigelli
Łososia wraz se skórą płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy go do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy koperek, ziarna pieprzu, cukier, sól i pokrojoną dymkę. Wodę zagotowujemy, zmniejszamy ogień tak, aby woda tylko mrugała i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu łososia przekręcamy na druga stroną i zostawiamy w wodzie, żeby doszedł z drugiej strony. Przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą śmietanę, musztardę, ocet winny i cukier trzcinowy. Mieszamy wszystkie składniki i gotowy sos odstawiamy do lodówki. Po ugotowaniu rybę studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki. Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Na nią układamy kawałki łososia, polewamy gotowym sosem i dekorujemy koperkiem. Smacznego :)
zbysiowa
Cukiereczek13
dziękuje ;)
marietta