Sposób przygotowania:
Łosoś teriyaki z kapustą pak choi
1. Najpierw przygotowałam marynatę tare: wymieszałam sos sojowy, sos słodko kwaśny, sok z cytryny (można dodać też startą skórkę z cytryny, jeśli ktoś lubi), starty korzeń imbiru i posiekana drobno papryczkę chili.
2. Z łososia zdjęłam skórę i pokroiłam go na dość duże kawałki (moje 5cm x 5 cm) i wrzuciłam do marynaty.
3. Naczynie żaroodporne lekko spryskałam olejem w sprayu i przełożyłam do niego rybę razem z marynatą. Piekłam pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 15 minut, po czym zdjęłam pokrywę i dopiekłam przez kolejne 10 minut.
Innym sposobem jest nadziewanie kawałków łososia na szpikulce i grillowanie. Podczas grillowania należy szaszłyki rybne polewać marynatą.
4. Wok spryskałam olejem w sprayu. Kiedy tłuszcz się rozgrzał, wrzuciłam mieszankę warzywną i czosnek i mieszając podsmażałam przez chwilę.
5. W tym czasie pokroiłam kapustę pak choi na dość duże kawałki i dorzuciłam do smażących się warzyw. Dodałam sos sojowy jasny i 1/4 szklanki wody, przykryłam i dusiłam jeszcze 2-3 minuty. Zestawiłam warzywa z ognia, dodałam olej sezamowy i doprawiłam sola i pieprzem.
6. Noodle przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu (zagotowałam wodę, zestawiłam z ognia i wrzuciłam noodle na 5 minut, rozdzielając w międzyczasie noodle za pomocą dwóch widelców). Odcedziłam.
2. Z łososia zdjęłam skórę i pokroiłam go na dość duże kawałki (moje 5cm x 5 cm) i wrzuciłam do marynaty.
3. Naczynie żaroodporne lekko spryskałam olejem w sprayu i przełożyłam do niego rybę razem z marynatą. Piekłam pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 15 minut, po czym zdjęłam pokrywę i dopiekłam przez kolejne 10 minut.
Innym sposobem jest nadziewanie kawałków łososia na szpikulce i grillowanie. Podczas grillowania należy szaszłyki rybne polewać marynatą.
4. Wok spryskałam olejem w sprayu. Kiedy tłuszcz się rozgrzał, wrzuciłam mieszankę warzywną i czosnek i mieszając podsmażałam przez chwilę.
5. W tym czasie pokroiłam kapustę pak choi na dość duże kawałki i dorzuciłam do smażących się warzyw. Dodałam sos sojowy jasny i 1/4 szklanki wody, przykryłam i dusiłam jeszcze 2-3 minuty. Zestawiłam warzywa z ognia, dodałam olej sezamowy i doprawiłam sola i pieprzem.
6. Noodle przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu (zagotowałam wodę, zestawiłam z ognia i wrzuciłam noodle na 5 minut, rozdzielając w międzyczasie noodle za pomocą dwóch widelców). Odcedziłam.
biedroneczki