haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Łosoś teriyaki z kapustą pak choi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodko - pikantne kawałki łososia wykonane według japońskiej techniki teriyaki, polegającej na marynowaniu ryby lub mięsa w specjalnej, pysznej marynacie zwanej tare. Trudno sobie wyobrazić rybę na słodko, ale ta zwyczajnie rozpływa się w ustach!!!

Łosoś teriyaki z kapustą pak choi Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Łosoś teriyaki z kapustą pak choi

 

  • 2 kawałki świeżego łososia (ok 150 g każdy)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu słodko - pikantnego z chili
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 150g noodle
  • 150g mieszanki chińskiej na patelnię
  • 2 kapusty pak choi (ok.250 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sól. pieprz
  • olej w sprayu
  • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

Łosoś teriyaki z kapustą pak choi
1. Najpierw przygotowałam marynatę tare: wymieszałam sos sojowy, sos słodko kwaśny, sok z cytryny (można dodać też startą skórkę z cytryny, jeśli ktoś lubi), starty korzeń imbiru i posiekana drobno papryczkę chili.

2. Z łososia zdjęłam skórę i pokroiłam go na dość duże kawałki (moje 5cm x 5 cm) i wrzuciłam do marynaty.

3. Naczynie żaroodporne lekko spryskałam olejem w sprayu i przełożyłam do niego rybę razem z marynatą. Piekłam pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 15 minut, po czym zdjęłam pokrywę i dopiekłam przez kolejne 10 minut.

Innym sposobem jest nadziewanie kawałków łososia na szpikulce i grillowanie. Podczas grillowania należy szaszłyki rybne polewać marynatą.

4. Wok spryskałam olejem w sprayu. Kiedy tłuszcz się rozgrzał, wrzuciłam mieszankę warzywną i czosnek i mieszając podsmażałam przez chwilę.

5. W tym czasie pokroiłam kapustę pak choi na dość duże kawałki i dorzuciłam do smażących się warzyw. Dodałam sos sojowy jasny i 1/4 szklanki wody, przykryłam i dusiłam jeszcze 2-3 minuty. Zestawiłam warzywa z ognia, dodałam olej sezamowy i doprawiłam sola i pieprzem.

6. Noodle przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu (zagotowałam wodę, zestawiłam z ognia i wrzuciłam noodle na 5 minut, rozdzielając w międzyczasie noodle za pomocą dwóch widelców). Odcedziłam. 
Łosoś teriyaki z kapustą pak choi
Najpierw przygotowujemy specjalna marynatę tare.
Łosoś teriyaki z kapustą pak choi
Do marynaty wrzucamy obrane ze skóry i pokrojone kawałki łososia.
Łosoś teriyaki z kapustą pak choi
Podstawowym składnikiem mieszanki warzywnej jest kapusta chińska pak choi.
Łosoś teriyaki z kapustą pak choi
Kapustę przekrawamy wzdłuż i kroimy na duże kawałki.
Łosoś teriyaki z kapustą pak choi
Do podsmażonej mieszanki chińskiej z czosnkiem dodajemy pak choi i przyprawiamy.