Sposób przygotowania:
Łosoś w sezamie z gnocchi w pomidorowym musie
1. Rybę oczyszczamy. Posypujemy solą. Robimy marynatę z sosu teriyaki, soku z limonki, imbiru, miodu. Łososia wkładamy do marynaty, wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
2. Przygotowujemy gnocchi. Ricottę łączymy z 2 żółtkami, dodajemy starty parmezan, mąkę, sól, pieprz, oregano, zagniatamy. Z ciasta lepimy wałeczki, kroimy na kluseczki. Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę, wyjmujemy, gdy tylko wypłyną na wierzch.
3. Robimy sos: cebulkę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Wrzucamy pomidory z puszki, kilka pomidorów suszonych, porwane listki bazylii, oregano. Gotujemy ok. 10 min., doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy.
4. Łososia wyjmujemy z marynaty. Obtaczamy w sezamie: czarnym oraz białym. Smażymy chwilę na patelni grillowej, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i pieczemy ok. 20 min. w 200 st. C.
5. Robimy sałatkę: gorgonzolę kroimy w kostkę, mix sałat myjemy, pomidorki kroimy na mniejsze części.
Robimy sos: mieszamy wyciśnięty sok z połówki cytryny, miód (łyżkę) i oliwę (3 łyżki), lekko solimy. Łączymy składniki sałatki: mix sałat, pomidorki, ziarna granatu, gorgonzolę. Sałatkę polewamy sosem.
6. Na chwilę przed wyjęciem łososia z piekarnika na patelni podsmażamy gnocchi.
7. Łososia podajemy z gnocchi z pomidorowym musem oraz sałatką. smacznego!
2. Przygotowujemy gnocchi. Ricottę łączymy z 2 żółtkami, dodajemy starty parmezan, mąkę, sól, pieprz, oregano, zagniatamy. Z ciasta lepimy wałeczki, kroimy na kluseczki. Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę, wyjmujemy, gdy tylko wypłyną na wierzch.
3. Robimy sos: cebulkę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Wrzucamy pomidory z puszki, kilka pomidorów suszonych, porwane listki bazylii, oregano. Gotujemy ok. 10 min., doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy.
4. Łososia wyjmujemy z marynaty. Obtaczamy w sezamie: czarnym oraz białym. Smażymy chwilę na patelni grillowej, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i pieczemy ok. 20 min. w 200 st. C.
5. Robimy sałatkę: gorgonzolę kroimy w kostkę, mix sałat myjemy, pomidorki kroimy na mniejsze części.
Robimy sos: mieszamy wyciśnięty sok z połówki cytryny, miód (łyżkę) i oliwę (3 łyżki), lekko solimy. Łączymy składniki sałatki: mix sałat, pomidorki, ziarna granatu, gorgonzolę. Sałatkę polewamy sosem.
6. Na chwilę przed wyjęciem łososia z piekarnika na patelni podsmażamy gnocchi.
7. Łososia podajemy z gnocchi z pomidorowym musem oraz sałatką. smacznego!