Sposób przygotowania:
Łosoś w sosie jogurtowo- bananowym
Filet z łososia opłukać i osuszyć. Polać go łyżką oliwy i natrzeć curry, papryką, solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 2 godziny. Koper przekroić na pół i pociąć na cienkie plastry.Polać pozostałą oliwą, posolić i popieprzyć, dokładnie wymieszać. Do garnka do gotowania na parze wlewamy wodę, dodajemy około łyżeczki cukru i soli. Kładziemy nasadkę do parowania. Dno smarujemy oliwą, układamy połowę kopru, na to łososia i na wierzch pozostały koper. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut. Dressing: Obieramy banana i kroimy w plasterki, dodajemy jogurt i miksujemy, następnie dodajemy natkę i ząbek czosnku uprzednio drobno pokrojony i roztarty na desce z odrobiną soli. Wszystko wymieszać i jeśli potrzeba doprawić pieprzem i solą. Po ugotowaniu łososia, wyjmujemy na talerz koper włoski, układamy na nim łososia i polewamy dressingiem.