Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Łosoś w sosie musztardowym, z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łosoś w sosie musztardowym, zapieczony z serem żółtym, podany z ulubionymi dodatkami, tworzy błyskawiczny i smaczny obiad.

Łosoś w sosie musztardowym, z serem

Składniki:

Łosoś w sosie musztardowym, z serem

 

  • 3 porcje łososia po ok. 350 g każda
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ryb
  • suszona natka pietruszki
  • suszony szczypiorek
  • kilka plasterków sera żółtego

Sposób przygotowania:

Łosoś w sosie musztardowym, z serem

ETAP 1:

Łosoś w sosie musztardowym, z serem
Łososia przyprawiamy i układamy w naczyniu do pieczenia

Łososia pozbawiamy łusek lub całej skórki oraz ości. Każdą porcję kroimy na 2 części. Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Łososia układamy w blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 2:

Łosoś w sosie musztardowym, z serem
Przygotowujemy sos musztardowy na bazie śmietany kremówki

Przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodajemy śmietanę i musztardę, sól, pieprz, suszoną natkę i suszony szczypiorek. Podgrzewamy, aż sos się zagęści.

Doprawiamy do smaku.

ETAP 3:

Łosoś w sosie musztardowym, z serem
Każdą porcję łososia smarujemy sosem musztardowym

Każdą porcję łososia smarujemy sosem.

ETAP 4:

Łosoś w sosie musztardowym, z serem
Na łososiu układamy plasterki sera. Pieczemy.

Na łososiu posmarowanym sosem układamy plasterki sera. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na ok. 20 minut.


Tagi:

danie ryba