Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Łosoś w zielonej herbacie z brokułami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny, prosty i pachnący najlepszą zieloną herbatą łosoś w towarzystwie aromatycznego, lekko pikantnego brokuła to świetny pomysł na zdrowy obiad, polecam ; )

Łosoś w zielonej herbacie z brokułami

Składniki:

Łosoś w zielonej herbacie z brokułami

 

  • 500 gram filetu z łososia
  • 1 łyżeczka herbaty zielonej liściastej
  • Sól, pieprz
  • Aromatyczne brokuły
  • 500 gram brokułów
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 plasterków imbiru
  • ½ papryczki chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu

Sposób przygotowania:

Łosoś w zielonej herbacie z brokułami
Filet z łososia myjemy, osuszamy dzielimy na 4 części. Każdy kawałek łososia oprószamy solą i pieprzem ( tylko strona bez skóry ). Herbatę liściastą mielimy w młynku do kawy lub rozcieramy ją w moździerzu, tak przygotowaną herbatą nacieramy każdy kawałek ryby i odstawiamy na 15 minut.

Brokuły dzielimy na różyczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy do niej pokrojony w plasterki czosnek, imbir i chilli. Kiedy z patelni zacznie unosić się ich zapach wrzucamy różyczki brokułu i smażymy go około 2-3 minut.

Po tym czasie wlewamy sos sojowy – mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Wyłączamy, posypujemy ziarnami sezamu i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim łososia po około 3-7 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia.

Usmażonego łososia przekładamy na talerze, dodajemy brokuły i serwujemy gorące.

Tagi:

brokuły