Sposób przygotowania:
Łosoś w zielonym chili i szparagami :
Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju , soku z cytryny, Sosu zielone chili z i 1/2 łyżeczki pieprzu . Filety ułożyć w wąskim pojemniku. Zalać marynatą i zostawić na 1 godzinę w lodówce . Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Ze szparagów odciąć końcówki ( tak 1/3 długości ) i obrać obieraczką . Ułożyć w szerokim garnku, zalać woda tak by je lekko zakryła . Osolić wodę szczypta soli i dodać szczyptę cukru. Gotować ok 5 minut ( zależy od ich grubości ) od zagotowania . Sprawdzić czy są miękkie . Na patelni rozgrzać olej z masłem . Oprószyć mąką i smażyć łososia na rumiano z obu stron . Podawać z ziemniakami z wody i odcedzonymi szparagami ( wyjmować ostrożnie z wody by się nie połamały ). Wydawało by się , że szparagi i chili to profanacja .Ale przekonałam się już , że wbrew obiegowym opiniom szparagi lubią nutkę ostrości ( np pieprz ).
evita0007
Babciagramolka
Nie wytrzymałam i kupiłam pierwsze szparagi .Nawet duze pęczki były i nie takie drogie - po 5,90 za pęczek . Miałam na dziś do łososia i jutro będzie z wywaru z gotowania i dolnych części pyszna zupka do popicia .
luna