Sposób przygotowania:
Łosoś z bakłażanowymi pakiecikami
Na początku przygotowujemy łososia. Nacieramy go posiekanymi listkami bazylii oraz oregano. Posypujemy solą i układamy na nim plasterki masła. Odkładamy do naczynia żaroodpornego. Bakłażana kroimy na ukos na około 1,5-2 cm plastry. Posypujemy szczyptą soli. Suszone pomidorki kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do nich posiekane listki bazylii oraz posiekany lub wyciśnięty czosnek. Całość mieszamy. Kroimy mocarellę w cienkie plastry. Plastry bakłażana wkładamy do naczynia żaroodpornego. Kładziemy na nie mieszankę przygotowaną z pomidorow, czosnku i bazylii. Na wierzch układamy plasterki sera, które rozpłyną się podczas pieczenia. Łososia oraz pakieciki z bakłażana wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie łosoś pięknie się zarumieni dzięki plarterką masła, ale nadal będzie soczysty. Natomiast bakłażan ukryty pod rozpływającą się mocarellą zmięknie. Smacznego