madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Łosoś z cytrynowym risotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lekkie danie, pyszna delikatna ryba z dodatkiem ryżu o cytrynowo ziołowym smaku. Świetnie się razem komponują

Łosoś z cytrynowym risotto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś z cytrynowym risotto

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z cytrynowym risotto
Umyte i osuszone mięso łososia kroimy na kawałki. Przyprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, następnie wsypujemy ryż z woreczków i gdy ładnie oblepi się tłuszczem zalewamy wodą, wkruszamy kostkę rosołową i dusimy pod przykryciem. W tym czasie ocieramy skórkę z sparzonej i wyszorowanej cytryny i dodajemy do garnka. Gdy ryż będzie prawie miękki na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy rybę najpierw przez 8 minut od strony skóry, a następnie przez 4 minuty z drugiej. W tym czasie ryż powinien wchłonąć cały płyn i być miękki, wtedy dodajemy resztę masła, posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z obranej wcześniej cytryny, myślę że z połowy to maksimum, ja dałam nawet mniej. Podajemy rybę ułożoną na ryżu.
Łosoś z cytrynowym risotto
Pokrojoną cebulkę szklimy na rozgrzanym oleju
Łosoś z cytrynowym risotto
Wlewamy wodę i dodajemy pokruszoną kostkę rosołową
Łosoś z cytrynowym risotto
Ocieramy skórkę z sparzonej i wyszorowanej cytryny
Łosoś z cytrynowym risotto
Łososia kroimy na kawałki i przyprawiamy do smaku