Viktoria Sikerko

Viktoria Sikerko

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Losoś z kremem z chrzanu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Marynowany, a zatem pieczony łosoś leży na kremowej "poduszce"z chrzanu, posypany kolorowym pieprzem i solą. Na dole jest żel z buraków i octem balsamico, na górze - purée z dyni z czosnkiem. Około ryby leży cebulka marynowana w occie winnym.

Losoś z kremem z chrzanu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Losoś z kremem z chrzanu

 

  • łosoś 200 g;
  • sól;
  • pieprz kolorowy;
  • Krem:
  • śmietanka 30% 200 ml;
  • chrzan świeży 1 szt.;
  • Żel z buraczków:
  • buraki purée mrożone Hortex 100 g;
  • skrobia ziemniaczana;
  • sól;
  • ocet balsamico 50 ml;
  • Purée z dyni:
  • dynia kostka mrożona Hortex 100 g;
  • czosnek 1 szt.;
  • zielona cebulka 10 g;
  • pieprz;
  • papryka ostra;
  • Cebulka marynowana:
  • cebula czerwona 1 szt. mała;
  • cebula zielona 1 szt.;
  • ocet winny 200 ml;
  • woda 200 ml;
  • cukier 40 g;
  • sól 10 g;
  • pieprz kolorowy 4 g;
  • kardamon 4 g;
  • olive oil dla prezentacji.

Sposób przygotowania:

Losoś z kremem z chrzanu
1. Gotujemy łosoś w próżni (łosoś, skórki z cytryny, olive oil) przez 2 godz. Potem obsmażamy na patelni na średnim ogniu z jednej strony. Kiedy skórka ryby będzie rumiana, postawić do piecyka na pół godziny i wypiekać przy 79ºC. 2. W ten czas robimy marynowaną cebulkę i krem z chrzanu. W miskę nalewamy wodę i ocet winny. Wsypujemy cukier i sól. Mieszamy do jednorodnej masy. Dodajemy pieprz i kardamon. Czerwoną cebulkę krajemy na cztery części. Podzielamy na płatki ta oczyszczamy od membrany. Wsypujemy do miski i zostawiamy na 90 min. 3. Czyścimy chrzan i nacieramy jego na tarkę. Mieszamy z śmietanką i odprawiamy do lodówki na 1 godzinę. Potem przecedzamy naszą masę i zbijamy krem. Odprawiamy do lodówki. 4. Rozmrażamy purée buraczkowe i przecieramy jego. Wylewamy do miski, dodajemy ocet, skrobię i sól. Udowadniamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i kładziemy miskę w lód. Kiedy masa trochę zastygnie mieszamy ją. Przemielamy blenderem i znów przecedzamy. 5. Rozmrażamy kostki z dyni, dodajemy czosnek, pieprz, paprykę, cebulkę zieloną, skrobię i gotujemy na małym ogniu. Dalej powtarzamy działania poprzedniego punktu. 6. Apresentação (prezentacja potrawy). Smacznego!
Losoś z kremem z chrzanu
Łosoś jest bardzo delikatny i rozwala się na kawałki:)

Tagi:

dynia buraki