Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Łosoś z ,,oczkiem,, z grzanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jak to zwykle u mnie bywa - miało być jedno wyszło drugie.

Łosoś z ,,oczkiem,, z grzanki  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś z ,,oczkiem,, z grzanki

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z ,,oczkiem,, z grzanki
Przygotować marynatę z soku pomarańczy i cytryny , 1/3 szklanki oleju , szczypty soli , cukru i pieprzu . Zalać dzwonko łososia. Zostawić w marynacie na 30 minut. Wyjąć i osuszyć dokładnie kuchennymi ręcznikami papierowymi. Delikatnie usunąć kręgosłup i ości z wnętrza dzwonka .Z kromek chleba wykroić szklanką 2 krążki . Krążki chleba umieścić w środku dzwonka i zawinąć je w koło. Spiąć . Posypać tak uformowane dzwonko solą , pieprzem i papryką .Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej . Łososia kłaść na oleju i smażyć na rumiano z obu stron . W czasie gdy ryba się smaży kroimy pomidorki , obieramy pomarańczę z błonek, kroimy por - mieszamy z natka pietruszki. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem. Skrapiamy olejem i odrobina soku z pomarańczy. Podajemy rybę umieszczając na grzance porcje surówki . * jest to porcja dla 1 osoby ( u mnie dla 2 ) - marynaty starczy na 2 porcje
Łosoś z ,,oczkiem,, z grzanki
Łososia zamarynować w oleju zmieszanym z sosami z cytryny i pomarańczy
Łosoś z ,,oczkiem,, z grzanki
Usunąć kręgosłup i ości z dzwonka - dokładnie
Łosoś z ,,oczkiem,, z grzanki
Środek wypełnić wykrojonymi z chleba krążkami
Łosoś z ,,oczkiem,, z grzanki
Śmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron