Sposób przygotowania:
Łosoś z ,,oczkiem,, z grzanki
Przygotować marynatę z soku pomarańczy i cytryny , 1/3 szklanki oleju , szczypty soli , cukru i pieprzu . Zalać dzwonko łososia. Zostawić w marynacie na 30 minut. Wyjąć i osuszyć dokładnie kuchennymi ręcznikami papierowymi. Delikatnie usunąć kręgosłup i ości z wnętrza dzwonka .Z kromek chleba wykroić szklanką 2 krążki . Krążki chleba umieścić w środku dzwonka i zawinąć je w koło. Spiąć . Posypać tak uformowane dzwonko solą , pieprzem i papryką .Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej . Łososia kłaść na oleju i smażyć na rumiano z obu stron . W czasie gdy ryba się smaży kroimy pomidorki , obieramy pomarańczę z błonek, kroimy por - mieszamy z natka pietruszki. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem. Skrapiamy olejem i odrobina soku z pomarańczy. Podajemy rybę umieszczając na grzance porcje surówki . * jest to porcja dla 1 osoby ( u mnie dla 2 ) - marynaty starczy na 2 porcje