Sposób przygotowania:
Łosoś z pysznym sosem kaparowym
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (pieczemy ok. 20-30 minut - dokładnie tyle, ile zajmie nam sporządzenie sosu). Cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy cebulę z czosnkiem oraz kapary. Smażymy często mieszając. W momencie odparowania płynu, dolewamy wino. Gdy wino odparuje, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i redukujemy sos aż zgęstnieje. Upieczonego łososia polewamy dużą ilością sosu. Podałam z brokułami ugotowanymi na parze.Sos jest na prawdę pyszny, polecam!
dża
Ania Hosz
darmiona
mysza75
jaNina