Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Łosoś z soczewicą w sosie porowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne danie z soczewicą. Stanowi wyśmienitą kompozycję smaków i zapachów, a przy tym jest bardzo smaczne.

Łosoś z soczewicą w sosie porowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś z soczewicą w sosie porowym

 

 

 

  • soczewica:
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 cm selera
  • 1 marchew
  • 1 szkl wody

Sposób przygotowania:

Łosoś z soczewicą w sosie porowym
Marchew, seler i cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Dosypujemy ciecierzycę. Zalewamy wodą i trzymamy na ogniu aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Łososia doprawiamy i pieczemy w piekarniku w 180 st. przez 20 minut. Siekamy pora, podsmażamy na patelni. Zalewamy śmietaną i trzymamy na ogniu 8 minut. Doprawiamy, dodajemy pokrojone pomidory suszone i mieszamy. Podajemy soczewicę, nakładamy rybę. Całość polewamy sosem. 
Łosoś z soczewicą w sosie porowym
Podsmażamy warzywa nakładamy soczewicę i zalewamy wodą
Łosoś z soczewicą w sosie porowym
Doprawiamy rybę i pieczemy w piekarniku
Łosoś z soczewicą w sosie porowym
Podsmażamy pora i zalewamy go śmietaną
Łosoś z soczewicą w sosie porowym
Dodajemy do sosu pokrojone pomidory i mieszamy