Sposób przygotowania:
Łosoś z sosem holenderskim (Norwegia)
1.Filety z lososia podzielic na 4 kawalki i opruszyc sola, (mozna posypac koperkiem jak ktos lubi) piec 10-15 min. w 180 stopniach C(w wysmarowanym maslem naczyniu zaroodpornym)
2. Serwowac z sosem holenderskim i Creme fraiche( tak jest jedzony tradycyjnie w Norwegii)
Sos holenderski:
1. Ubic zoltka w misce nad kapiela wodna, az bede przypominac gesta smietane.
2. Zdjac z kapieli wodnej i dalej ubijajac dodawac po troszku sklarowanego masla.
3. Na koniec dodac do smaku 1 lyzke soku z cytryny oraz przyprawy.
2. Serwowac z sosem holenderskim i Creme fraiche( tak jest jedzony tradycyjnie w Norwegii)
Sos holenderski:
1. Ubic zoltka w misce nad kapiela wodna, az bede przypominac gesta smietane.
2. Zdjac z kapieli wodnej i dalej ubijajac dodawac po troszku sklarowanego masla.
3. Na koniec dodac do smaku 1 lyzke soku z cytryny oraz przyprawy.
msewka
Sarenka
misia53
ojtamara