sara24

sara24

Kucharz
[Przepisów: 16]

Łosoś z sosem holenderskim (Norwegia)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo popularna potrawa z krainy fiordow, czesto gosci na norweskich stolach...

Łosoś z sosem holenderskim (Norwegia)

Składniki:

Łosoś z sosem holenderskim (Norwegia)

 

  • Skladniki na 2 porcje:
  • 4 kawalki lososia (okolo 1/2kg)
  • sol
  • Creme fraiche lub kwasna gesta smietana

 

  • Skladniki na sos holenderski:
  • 3 zoltka
  • 150 g masla (sklarowac)
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • sol i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Łosoś z sosem holenderskim (Norwegia)
1.Filety z lososia podzielic na 4 kawalki i opruszyc sola, (mozna posypac koperkiem jak ktos lubi) piec 10-15 min. w 180 stopniach C(w wysmarowanym maslem naczyniu zaroodpornym)
2. Serwowac z sosem holenderskim i Creme fraiche( tak jest jedzony tradycyjnie w Norwegii)

Sos holenderski:
1. Ubic zoltka w misce nad kapiela wodna, az bede przypominac gesta smietane.
2. Zdjac z kapieli wodnej i dalej ubijajac dodawac po troszku sklarowanego masla.
3. Na koniec dodac do smaku 1 lyzke soku z cytryny oraz przyprawy.

Tagi:

sosy