magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Łososiowe szaszłyki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Łosoś przyrządzony w bardzo prosty sposób

Łososiowe szaszłyki

Składniki:

Łososiowe szaszłyki

 

  • 30 dag fileta z łososia
  • olej do smażenia [dla zwiększenia efektu można smażyć na oliwie aromatyzowanej sezamem]
  • Sos:
  • 150 ml sosu sojowego
  • 6 łyżek cukru
  • 25 ml białego wina lub sake
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Łososiowe szaszłyki
Filet z łososia opłucz i osusz, pokrój na długie, wąskie paski. Namocz w zimnej wodzie 4 długie szpadki do szaszłyków. Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Paski mięsa łososia nadziewaj na szpadki jak harmonijkę. Usmaż na rozgrzanym oleju, co jakiś czas skrapiając sosem. Na osobnej patelni upraż sezam (bez tłuszczu). Posyp szaszłyki, od razu podawaj.

Tagi:

sosy