Aplegra

Aplegra

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Lososiowy przekladaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wysmienita potrawa !!! Jak ktos lubi lososia musi sprobowac!

Lososiowy przekladaniec

Składniki:

Lososiowy przekladaniec

 

  • filety z lososia (ilosc zalezy od wielkosci formy)

 

  • starty zolty ser

 

  • musztarda Dijon

 

  • pomidorki cherry

 

 

 

  • forma do pieczenia (najlepsza bylaby prostokatna, sredniej wielkosci ale to glownie zalezy od aranzacji a nie formy)

Sposób przygotowania:

Lososiowy przekladaniec
1. Forme wysmarowac maslem lub oliwa.

2. Ser dokladnie wymieszac z musztarda, odrobina soli i pieprzem, tak zeby powstala kleista, lekko wilgotna masa. Czesc sera zostawic, bedzie potrzebny do posypania wierzchu, jak wszystko juz bedzie nalozone do formy.

3. Pomidorki pokroic w polowki.

4. Nalozyc ciut masy na dno formy, akurat zeby przykrywala dno, lososia delikatnie obtoczyc w odrobinie musztardy, wlozyc so formy, troche masy, zeby przykryla filet, sypnac polowki pomidorkow dookola, pieprz. Czynnosci powtarzac dopoki jest losos i miejsce w formie .

7. Nie dociskac !

8. Nie zalowac pomidorkow (ale z wyczuciem) !

9. Reszte masy wylozyc na wierzch naszej zapiekanki, dodac ostatnie pomidorki oraz przykryc warstwa startego zoltego sera.

10. Piec w tepmeraturze 180 stopni przez 40 - 50 minut, moze do godziny, tutaj ponownie wyczucie sie klania.

11. Na jakies 15 minut przed koncem pieczenia, podkrecic piekarnik (do ok 200), zeby ser z wierzchu stal sie chrupiacy (UWAGA - podgladac czy sie nie romieni bardziej niz sobie zyczymy, wegiel jest zdrowy, ale w tej formie szybciej zepsuje smak potrawy niz pomoze trawieniu ).



Polecam mlode ziemniaki i dowolne warzywo. Danie jest wysmienite, chociaz dosc kaloryczne. Zaznaczam, ze naprawde warto !!! Nawet dla tych paru kalorii wiecej...