Sposób przygotowania:
Lososiowy przekladaniec
1. Forme wysmarowac maslem lub oliwa.
2. Ser dokladnie wymieszac z musztarda, odrobina soli i pieprzem, tak zeby powstala kleista, lekko wilgotna masa. Czesc sera zostawic, bedzie potrzebny do posypania wierzchu, jak wszystko juz bedzie nalozone do formy.
3. Pomidorki pokroic w polowki.
4. Nalozyc ciut masy na dno formy, akurat zeby przykrywala dno, lososia delikatnie obtoczyc w odrobinie musztardy, wlozyc so formy, troche masy, zeby przykryla filet, sypnac polowki pomidorkow dookola, pieprz. Czynnosci powtarzac dopoki jest losos i miejsce w formie .
7. Nie dociskac !
8. Nie zalowac pomidorkow (ale z wyczuciem) !
9. Reszte masy wylozyc na wierzch naszej zapiekanki, dodac ostatnie pomidorki oraz przykryc warstwa startego zoltego sera.
10. Piec w tepmeraturze 180 stopni przez 40 - 50 minut, moze do godziny, tutaj ponownie wyczucie sie klania.
11. Na jakies 15 minut przed koncem pieczenia, podkrecic piekarnik (do ok 200), zeby ser z wierzchu stal sie chrupiacy (UWAGA - podgladac czy sie nie romieni bardziej niz sobie zyczymy, wegiel jest zdrowy, ale w tej formie szybciej zepsuje smak potrawy niz pomoze trawieniu ).
Polecam mlode ziemniaki i dowolne warzywo. Danie jest wysmienite, chociaz dosc kaloryczne. Zaznaczam, ze naprawde warto !!! Nawet dla tych paru kalorii wiecej...
2. Ser dokladnie wymieszac z musztarda, odrobina soli i pieprzem, tak zeby powstala kleista, lekko wilgotna masa. Czesc sera zostawic, bedzie potrzebny do posypania wierzchu, jak wszystko juz bedzie nalozone do formy.
3. Pomidorki pokroic w polowki.
4. Nalozyc ciut masy na dno formy, akurat zeby przykrywala dno, lososia delikatnie obtoczyc w odrobinie musztardy, wlozyc so formy, troche masy, zeby przykryla filet, sypnac polowki pomidorkow dookola, pieprz. Czynnosci powtarzac dopoki jest losos i miejsce w formie .
7. Nie dociskac !
8. Nie zalowac pomidorkow (ale z wyczuciem) !
9. Reszte masy wylozyc na wierzch naszej zapiekanki, dodac ostatnie pomidorki oraz przykryc warstwa startego zoltego sera.
10. Piec w tepmeraturze 180 stopni przez 40 - 50 minut, moze do godziny, tutaj ponownie wyczucie sie klania.
11. Na jakies 15 minut przed koncem pieczenia, podkrecic piekarnik (do ok 200), zeby ser z wierzchu stal sie chrupiacy (UWAGA - podgladac czy sie nie romieni bardziej niz sobie zyczymy, wegiel jest zdrowy, ale w tej formie szybciej zepsuje smak potrawy niz pomoze trawieniu ).
Polecam mlode ziemniaki i dowolne warzywo. Danie jest wysmienite, chociaz dosc kaloryczne. Zaznaczam, ze naprawde warto !!! Nawet dla tych paru kalorii wiecej...