aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Łowiczowe paluszki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, szybkie, dla męża do piwa, dla dzieci, jako przekąska...

Łowiczowe paluszki

Składniki:

Łowiczowe paluszki

 

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 20 dag parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 słoika sosu do spaghetti Łowicz

Sposób przygotowania:

Łowiczowe paluszki
Sos mieszamy z oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gotujemy aż zredukujemy jego objętość o połowę. Miksujemy blenderem, żeby był idealnie gładki. Ciasto rozkładamy na blacie, smarujemy sosem, posypujemy połową startego sera, przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego, który posypujemy resztą sera. Dokładnie dociskamy ser do ciasta. Kroimy na paski o długości 1,5 cm, bierzemy oba końce w dłonie i skręcamy w przeciwnych kierunkach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut do zrumienienia. Kto spróbuje ten nie będzie mógł przestać robić ponownie i jeść :-)

Tagi:

ciasto sosy