edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Lubczykowe serduszka z kaszy manny

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny dodatek do rosołu :)

Lubczykowe serduszka z kaszy manny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lubczykowe serduszka z kaszy manny

 

Sposób przygotowania:

Lubczykowe serduszka z kaszy manny
W rondelku zagotowałam szklankę wody z masłem i lubczykiem. W pozostałej wodzie wymieszałam kaszę i wlałam ją na wrzątek. Gotowałam na wolniutkim ogniu, bez przerwy mieszając, przez kilka minut, aż kasza bardzo mocno zgęstniała. Posoliłam do smaku. Masę przełożyłam do płaskiego szklanego naczynia (14x22 cm), wyrównałam powierzchnie i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia, a potem jeszcze na troszkę wstawiłam do lodówki. Stężałą i dobrze schłodzoną masę wyłożyłam spodem do góry na deskę do krojenia i małą foremką wycięłam z niej serduszka. Podałam z rosołem. *** Na drugi dzień nie miałam już rosołu, ale zostało mi jeszcze kilka serduszek, więc odsmażyłam je na rumiano na maśle. Pycha!
Lubczykowe serduszka z kaszy manny
Szklankę wody zagotowałam z masłem i lubczykiem.
Lubczykowe serduszka z kaszy manny
Kaszę wymieszaną w reszcie wody wlałam na wrzątek.
Lubczykowe serduszka z kaszy manny
Masę wyłożyłam do naczynia i wyrównałam powierzchnię.
Lubczykowe serduszka z kaszy manny
Ze stężałej schłodzonej masy wycięłam foremką serduszka.