Sposób przygotowania:
Lubczykowe serduszka z kaszy manny
W rondelku zagotowałam szklankę wody z masłem i lubczykiem. W pozostałej wodzie wymieszałam kaszę i wlałam ją na wrzątek. Gotowałam na wolniutkim ogniu, bez przerwy mieszając, przez kilka minut, aż kasza bardzo mocno zgęstniała. Posoliłam do smaku. Masę przełożyłam do płaskiego szklanego naczynia (14x22 cm), wyrównałam powierzchnie i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia, a potem jeszcze na troszkę wstawiłam do lodówki. Stężałą i dobrze schłodzoną masę wyłożyłam spodem do góry na deskę do krojenia i małą foremką wycięłam z niej serduszka. Podałam z rosołem. *** Na drugi dzień nie miałam już rosołu, ale zostało mi jeszcze kilka serduszek, więc odsmażyłam je na rumiano na maśle. Pycha!
MagdaMM
edytaha
Dziękuję Madziu :)
2milutka
edytaha
To już takie wstępne przymiarki do Walentynek :)
2milutka
oj a ja jeszcze daleko w polu:)
edytaha
Co roku obiecuję sobie przygotować jakiś romantyczny posiłek, ale ciągle zostaję "z ręką w nocniku" :) Może w tym roku się uda, jak pomyslę o tym wcześniej :)
Elficzna
edytaha
Hihi, dla mężusia, ale Ty możesz się śmiało poczęstować :)
zbysiowa
darmiona
edytaha
jaNina
edytaha
Dziękuję Ninko :)