Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Totalny misz -masz kulinarny. Polskie ogórki w tajskim Sambal Oelek z polskim miodem i hinduską curry + międzynarodowy kurak z hawajskim sosem użytym jako marynata + wschodni ryż czyli ,, Totalne fusion kurczakowe wg Buni "
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Oberżyna czyli bakłażan . Kupiłam takie śliczne maluszki że aż się uśmiechały do mnie . Trochę poeksperymentowałam. Wyszły nawet -nawet
- ,,Wypchaj się oberżyno "
- ,,Sos ketchupowy wg Buni "
Odp: Czy "kochać" nie jest tożsame z "szanować" ?
Ale mówimy chyba ogólnie o miłości nie tylko o miłości kobiety i mężczyzny .Dzieci się kocha , Rodziców, rodzeństwo , partnera . To nie ma nic wspólnego z pociągiem fizycznym , który rzeczywiście nie powinien być istotą związku .A uczucia nie sposób moim zdaniem poddać rozumowej ocenie. Albo kogoś kocham albo nie .Nie przestanę kogoś kochac bo zaczął pić . Będę o niego walczyć - starać się mu pomóc . Jak się nie da to się rozwiodę a kochać będę dalej .Nie będę szanować ale będę kochać aż mi przejdzie .A jak mi przejdzie to już nie będę kochać .Takie jest moje pojęcie miłości .Kocham, bo kocham - bezwarunkowo .I wcale mi z tym nie jest dobrze bo łatwiej kochać kogoś kto spełnia nasze oczekiwania o jakimś zachowaniu i postawie .Ale u mnie to działa inaczej.
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
margolata napisał(a): Henia napisał(a): agata1722 napisał(a): to zdjęcie jest moje
To trochę za mało napisać " to zdjęcie jest moje". Patrząc na Pani przepisy widać po pewnych szczegółach, że są one spisane najprawdopodobniej z jakiegoś podręcznika. Jestem pewna, że nie są to Pani autorskie przepisy. Nie wiem czy kucharki z największym dorobkiem byłyby w stanie codziennie dodawać po kilkadziesiąt swoich, wypróbowanych przepisów!
Zgadzam się z Tobą Heniu w 100% no przecież ile to trzeba się na gotować tak w dzień w dzień no chyba że Pani Agata jest na jakiś dopalaczach
Dziewczyny - co do oceny przepisów nie wypowiadam się to sprawa indywidualnej oceny każdego- co dla jednego jest super proste , dla innego jest czarną magią . Zwracam tylko uwagę , że na stronie pojawiają się nowe osoby , które mogą mieć spisane swoje przepisy lub przenoszą je z innych stron i ilość wstawionych przepisów nie świadczy o tym , że dania zostały ugotowane tego dnia. Kiedy pojawiłam się na tej stronie wstawiałam po kilkadziesiąt przepisów dziennie . Nadal mam kilkaset przepisów nie wstawionych tu bo nie mogę się jakoś za to zabrać . Wstawiam przepisy bierzące i tak jakoś schodzi- ale jak się zbiorę to tez po kilkanaście hurtem pewnie będę wstawiać .Tak , ze ilość wstawionych jednorazowo przepisów raczej naganne nie jest. Oceniajmy je pod względem jakości w komentarzach mając na uwadze że to co dla jednego jest proste innego przerasta i to, że nie wszyscy mają lekkość pióra czyli nie każdy umie ubrać w słowa to co robi tak by było to ładnie napisane .
Odp: Czy "kochać" nie jest tożsame z "szanować" ?
Nie zgadzam się . Miłość jest bezwarunkowa, ślepa , kocha się sercem - a szacunek to rozum , przemyślenia , ocena . Na szacunek trzeba zasłużyć - miłość czyjąś się ma z natury . Można kogoś bezgraniczne kochać do upadłego , do utraty własnego ja i mieć jednocześnie świadomość , że ten człowiek wcale na tą naszą miłość i szacunek nie zasługuje . Można kogoś szanować a wcale go nie kochać - ba wcale go nawet nie lubić .
Mogę sobie łatwo wyobrazić ,że szanuję kogoś za to ,że jest dobrym człowiekiem , patrotą , fachowcem w jakiejś dziedzinie i nie lubić go ( o kochaniu nie wspomnę )bo np jego sposób zachowania zdecydowanie mi nie odpowiada .I mogę kogoś kochać , bo np jest to wujek obecny w moim życiu od dziecka i nie szanować go bo pijak i łapserdak .Będę taką osobę kochać , pomagać mu , litować się nad nim i jednocześnie nagannie oceniać go i nie szanować .
Bo kocha się nie za... a pomimo..... , a szanuje się zdecydowanie za ....
Odp: Przepowiednia
- Forum: Przepowiednia
Nie ma sprawy- za 50 lat to ja będę w kwiecie wieku ( niezorientowanym wyjaśniam że mam w planach żyć 130 lat a potem się zastanowię - a ja swoje plany realizuję i w dodatku pochodze z długowiecznej rodziny ) , więc zupełnie spokojnie będę informować zwiedzających , że Bahus był jednym z założycieli muzeum ustanowionego dla uczczenia niejakiej Buni-Babcigramolki - ,, gwiazdy " Gotujmy.pl, która w swej łaskawości zdecydowała żeby uczcić jego wkład w organizację muzeum umieszczeniem jego portretu w galerii . Podobno ten że Bahus również gotował niestety Buni nie było dane delektować się jego potrawami - ale za to Ci którzy chcą spróbować dań wg przepisów Buni mogą po zwiedzeniu muzeum udać się do prowadzonej przy nim restauracji i spróbować onych ( oczywiście za odpowiednią opłatą ) .Mogą też uczestniczyć w codziennych hymnach pochwalnych ku czci użytkowników Gotujmy.pl którzy niezłomnie pracowali na dobrą opinię strony , która to opinia zaowocowała tak olbrzymią popularnością .
A jak ktoś bardzo chce to może spotkać osobiście Bahusa - to ten Pan siedzący pod portretem pomysłodawcy muzeum i smętnie powtarzający ,,a było mi potrzebne to całe zamieszanie ? znowu inni zgarniaja profity mojej pracy ".
No cóż -nikt z reguły nie wierzy prorokom , ale nie przejmuj się Bahusku ja tam wierzę , ze Gotujmy.pl będzie najlepszym portalem kulinarnym w sieci i to po polsku, angielsku i w innych językach .Bo systematyczna praca czyni cuda - a My staramy się z całych sił by strona była na prawdę dobra
A jak już wycieczki sobie pójdą to strzelimy sobie po z rumianku .
Czy podoba Ci się taka interpretacja twojej przepowiedni
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Szybki obiadek bo mam trochę latania : ,, Łosoś na śliwkowo " ( w marynacie z ketchupu śliwkowego ) i ,, Makaron ryżowy sezamowo-koperkowy "
Odp: Co z jeżyn?
- Forum: Co z jeżyn?
Zamrozić .Koniecznie zamrozić .A zimą = deserki, herbatki, ciasta z jeżynami , do surówek , do marynat mięsnych ,sosów na słodko do kluch .Zazdroszczę ilości .U mnie zamrożone 3 woreczki i będę sobie wydzielać zimą na sztuki.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
A ja wykorzystuję to co zostało od wczora. Córka po przylocie z Anglii zarzyczyła sobie schabowe , kiszoną kapustkę obgotowaną i ziemniaczki z koperkiem . Zrobiłam hurtowo no i trochę zostało ( tzn kotlety i ziemniaczki ). Zrobiłam na dziś duszone w pieczarkach i papryce .
Odp: NA GORĄCO GOTUJMY.PL - CZYLI NASZ NEWSLETTER
Dwa razy hmm Bahusku- uprzywilejowany jesteś bo do mnie newsletter nie dociera co dziennie .Ty to ale masz dobrze .No chyba że tak ci się podobają , że trzymasz je tak długo aż przyjdzie następny i otwierasz co rano żeby się napawać ciekawa treścią co ranek ? A może każdy drukujesz i czytasz jak codzienną prasę przy kawusi
.
Fajnie , że tak do tego podchodzisz - Bahus Rozpoczyna Dzień Od Czytania NEWSLETTERA Ze Strony GOTUJMY.pl - lepszej reklamy strony bym nie wymyśliła . Super