Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!

Bernadetta napisał(a): Właśnie autorytet kulinarny tego portalu- Remik1515 poinformował mnie, dlaczego ocenił mój mus czekoladowy na 1... Nie ma w nim koloru czerwonego, który symbolizuje walnentynki (pisownia oryginalna )... No cóż, muszę się do niego zapisać na kurs gotowania...

Zawsze jesteś 1 punkt do przodu . On nawet nie wie , że Ranking nie polega na wyciąganiu średniej a na zdobyciu jak największej ilości punktów . Chciał Ci ,,dokopać" a podwyższył Ci punktację

A reszcie radze w takim razie by wszystkie dania na Walentynki pomalowali na czerwono nawet szpinak w cieście francuskim bo inaczej są nie ważne

Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

Netka napisał(a): Netka napisał(a): A niestety nie bedzie przepisiku bo to makaron z torebki(to znaczy makaron+ser w proszku+maselko +mleko) i pochodzi z Ameryki,moje dzieci dostaja takowy od swojej babci,ktora tam mieszka Probowalam kilka razy stworzyc cos podobnego ale nigdy niestety mi sie to nie udalo.

Uffffffff,ale się naszukałam tego wpisuale przy okazji przypomniałam sobie i popatrzyłam na te wszyskie wspaniałe zdjęcia obiadów,i chyba jakoś tak weselej i sympatyczniej było kiedyś....

No nic,chciałam tylko poinformować mieszkających w UK,że wczoraj mój małżonek kupił za funciaka paczkę takiego amerykańskiego makaronu z serem w Tesco Expres,wiec to chyba znak,że w pozostalych sklepach też będą

To pokaż może na zdjęciu opakowanie - podesle swoim i niech sobie kupią jak dobry ( a przy okazji Mamusi też )

Odp: Odp: Odp: Odp: przepisy

misia5 napisał(a): kicaj14 napisał(a): A skąd mam wiedzieć jak długie powinny być opisy?

Opisując zdjęcie pod spodem pojawia Ci się ilość znaków jaka została do zatwierdzenia opisu

A jak jest napisane tyle ile trzeba to pod podpisem pojawia się zielony podpis Zaliczono

Odp: przyprawy...

Dzieki kochana - już piszę .

Odp: przyprawy...

A ja mam pytanie - poluje ostatnio na czarną sól w płatkach , sół zieloną i różową . U mnie w sklepach nie ma . To znaczy kupiłam różową w młynku ale jest blada . Ktos kupował gdzieć w sklepach internetowych ?

Odp: co dzisiaj na obiad?

Gulasz wieprzowy z marchewką - z karkówki . Formowałam karkówkę do pieczenia i z odkrojonych kawałków nazbierało się na gulasz .Dodałam sporo cebuli i krojoną w kostke marchew .Podałam z makaronem Farfale

Odp: Odp: Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!

małatruskaweczka napisał(a): Nie, Zewo, nikt nie broni, byc na różnych portalach i nawet nikt nie broni dodawać tych samych przepisów. Dziwi mnie tylko, że te osoby tak bardzo walczą o to żeby usunąć "nabijaczy punktów", a jak dla mnie to robią to samo dodając jeden i ten sam przepis na kilku stronach. Zgadzam się, że przepisy bez zdjęć są mniej wartościowe i jeśli punktacja za nie zostanie obniżona to napewno wyeliminuje się wielu nieuczciwych użytkowników, a Ci którzy zapisują sobie przepisy bo lubią lub tylko dla siebie nadal bedą to robić, niezależnie od tego czy dostaną za to punkty czy nie.

Widzisz tylko jest mała różnica - ja wchodząc na inne strony wstawiam tam przepisy okupione swoją pracą i punkty które gdzieś zyskuję - dostaję uczciwie .A walczymy z nabijaczami punktów bo po prostu obniżają poziom strony . Absolutnie nie przeszkadza mi to by pojawiały sie na stronie osoby które gdzieś już wstawiały ze swoimi sprawdzonymi przepisami opatrzonymi zdjęciami . Zresztą osoby pasjonujące się gotowaniem wędrują po portalach i z reguły znają się choć z ,, widzenia " . Sama byłam na MojeGotowanie , Doradcy Smaku i innych stronach - bo po prostu szukałam gdzie mi będzie najlepiej . Bawi mnie startowanie w konkursach , zbieranie punktów na coś itd . Ale zawsze za swoją pracę . Jesli nie ma zastrzeżenia że przepis nie może być wstawiony na innej stronie to jest to w porządku . Odeszłam z tamtych stron miedzy innymi dla tego że zrobiła sie tam gonitwa za punktami za wszelką cenę . Gotuję , pstrykam i wstawiam po 1 przepisie dziennie ( czasem 2 ) .Jestem tu od 3 lat i mam rangę Złotego eksperta , wszystkie przepisy ze zdjęciami . Jak to sie ma do kogos kto pojawił sie 3 miesiące temu i naklikał wiecej punktów niż ja wstawiając same przepisy bez zdjęć ? Uważasz że to jest ok. ? I w dodatku są to przepisy z cyklu woda z cukrem . Jesli strona ma mieć jakąś wartość to we wspólnym interesie jest by tacy naciągacze nie mieli tu wstępu .

Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!

zewa napisał(a): A ja myślę, ze za przepis bez zdjęć powinno być zdecydowanie mniej punktów, maksymalnie 5. A co do przepisów wartościowych, które są bez zdjęcia dawanie punktów jako super przepis. Ale to tylko moje skromne zdanie.
Choć jak już pewnie wiele razy pisałam dziwi mnie to, że się pisze że nie można zrobić zdjęcia. Teraz nie ma praktycznie telefonu bez aparatu, więc w czym problem ? Ja wszystkie zdjęcia robię komórką i zresztą nie tylko ja. Więc jak się chce to można.

Ewciu tylko , że wtedy będzie wiadomo kto wstawia przepisy na potrawy które gotuje a kto przepisy które ma . Należę chyba do osób które ciągle coś nowego pichci i wstawia potem na to przepis . Od chwili kiedy pojawiła sie opcja 5 zdjęć mam frajdę klikając proces przygotowania potrawy wiedząc że może to sie komuś przydać . Nie robie tego dla punktów a dla własnej satysfakcji .
Tak jak mówisz - zrobienie zdjęcia to dziś żaden problem .Może by po prostu przyjąć , że Nagrody można zdobywać tylko za punktację z przepisów ze zdjęciami , a przepisy bez zdjęć można wstawiać tylko dla własnej satysfakcji podzielenia się czymś ciekawym .

Odp: co dzisiaj na obiad?

Udawana chińszczyzna - na szybkiego czyli ,, Kurczak – Orient Ekspres 2 "

Odp: co dzisiaj na obiad?

Cytrynowe racuchy z jabłkami