Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: garnek rzymski

Stefan43 napisał(a): Przygotowałem fajną pieczeń z karkówki (duuuża porcja), naszpikowana czosnkiem i chudym boczkiem. Smakuje wyśmienicie, ale nie jest do zjedzenia od razu. Mam pytanie: czy można ją ponownie podgrzać w tymże garnku w piekarniku? Mam go od niedawna i boję się, czy nie pęknie. Bardzo proszę o pewne info. Pozdrawiam Wszystkich

Można podgrzać - ale musisz namoczyć garnek tak jak przed pieczeniem - włożyć pieczeń , wstawić do zimnego piekarnika , nastawić na 180 * C i podgrzwać z 30 minut od chwili kiedy bedzie ta temperatura . Moim zdaniem za długo to prtrwa - szkoda czasu. Włóż pieczeń do rękawa do pieczenia lub zawiń w folię aluminiową ( razem z sosem ) i tak podgrzej będzie szybciej.

Samo moczenie garnka trwa 30 minut - szkoda roboty .

Odp: Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zas

muffinki napisał(a): ja mam problem dzisiaj ze wstawieniem przepisu wyskakuje mia Błąd ! Przepis nie został zapisany ! Dlaczego ? Wszystkie pola wypełniłam jak należy, dodałam zdjęcia i opisy do nich i nie rozumiem ... dziękuje za odpowiedź

Nie mam pojęcia czemu tak Ci wyskakuje . Mam dziś dyżur i wiem ile przepisów zostało wstawionych - nie jest to więc sprawa strony- może spróbuj zmienić przeglądarkę z której wstawiasz . Albo po prostu odczekaj. Czasem jest tak , że jak jednocześnie kilka osób wstawia to komuś ,, wywala ,, bo już system się zatyka .

Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

Adrian1132 napisał(a): Witam,
Mam kilka pytań:
Czy można robić konta z neostrady czyli każde konto inne IP
Czy serwis wypłacił już dużo nagród?
Są one gdzieś wszystkie w kupie złożone?

Nie rozumiem - to to znaczy robić konta ? Zakłada się 1 konto - po co więcej ? Serwis wysyła nagrody każdemu kto zarobi odpowiednią ilość punktów - po co Ci informacja ile nagród zamówiono i odebrano ? I po co Ci informacja gdzie są nagrody ? Przecież nie odbierasz ich osobiście .
A tak w ogóle to jesteśmy tu bo lubimy gotować i dzielić się swoimi przepisami z innymi ( swoimim a nie byle by nawstawiać dla punktów - takie podejście jest po prostu nieuczciwe )

Odp: BRITA - Herbaciany konkurs

A ja tak przy okazji tego konkursu mam apel i mam nadzieję , że się przyłączycie - żeby w kategoriach potraw w Napojach pojawiło się działka : Herbata i Kawa .Sami widzicie na ile sposobów je parzymy - a to przecież tylko nowe propozycje z bardzo krótkiego czasu .Przecież nie wszyscy piją herbatę zalewając wrzuconą do kubka saszetkę byle czego zalaną wrzątkiem z ,, kranówy " .

Sama zmiana wody ( jeśli już jesteśmy w wątku filtrowanej wody ma decydujący wpływ na smak herbaty czy kawy )- sposób parzenia , dodatki do ich aromatyzowania to przecież cała sztuka .

Bardzo proszę by trudy konkursu nie skończyły się wraz z nim .

Postawię dobrą herbatkę byle tylko takie kategorie się pojawiły .

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Agiatis napisał(a): zdjęcie z tego przepisuhttps://gotujmy.pl/jaja-faszerowane,przepisy,29121.html
jest ściągnięte stąd http://www.winiary.pl/przepis.aspx/8469/jajka-faszerowane-tunczykiem.
Z tego co widzę nie dodawała go autorka przepisu tylko http://dobry.ludzie.gotujmy.pl/profil,zdjecia,dobry,h0/



Przekazałam do Tit bo to trzeba wyjaśnić - jak tylko da mi znać o co chodzi napiszę .

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Agiatis napisał(a): Kolejne zdjęcie - plagiat
https://gotujmy.pl/ciasto-czekoladowe,przepisy,31797.html
zdjęcie stąd: http://www.chocolateexpert.co.uk/perfect-chocolate-cake.html


Załatwione-dziękuję

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

bernika napisał(a): ciekawe czemu moje pytanie odnośnie przepisu luny19 zostaje przemilczane?


Berniko- na razie musimy poczekać - musimy coś wyjaśnić .Z Luną19 rozmawiałam . Zaraz jak tylko będzie wszystko wiadomo zdjęcia znikną ( i przepisy bo to ewidentne złamanie Regulaminu ) .

Przepraszam , że zaraz nie odpisałyśmy

Odp: Co to jest chłodnik?

Jest kilka rodzajów chłodników .

- Chłodnik Litewski - zupa ugotowana i podawana potem na zimno . Botwinka ugotowana na bulionie( oddtłuszczonym ) , ostudzona i połączona ze śmietaną ( razem z tym bulionem ) .Potem dodaje się posiekany koper i szczypior , gotowaną cielecinę krojoną w kostkę , faszerowane szyjki rakowe , ćwiatki jaj na twardo , krojony ogórek i rzodkiewkę .

-Okroszka ( Rosyjski )- chłodnik na zsiadłym mleku i jogurcie z ogórkiem , szczypiorem , koprem , rzodkiewką , czosnkiem , sokiem z cytryny , jajkami na twardo .

- Chłodnik Polski - zsiadłe mleko i kwaśna śmietana zmieszane z ugotowaną osobno i odcedzoną botwinką , zakwasem buraczanym , usiekanymi szczypiorem i koprem , jajami na twardo , ogórkiem i rzodkiewką

- Gazpacho ( hiszpański ) - kilka wersji - czerwstwy chleb miksowany z lodowatą wodą , oliwą , czosnkiem , migdałami , pomidorami , winogronami , papryką ( wybór dodatków zależy od regionu i upodobań ) - podawane z wrzuconymi kostkami lodu

-Tarator ( Bułgarsko-Turecki ) - jogurt z miksowanymi orzechami , ogórkiem , czosnkiem , koprem , oliwą i octem winnym .

- Raita ( indyjski ) to jogurt z ogórkami , cebulą , mietą i papryczką chili


W zasadzie pod chłodnik można by podciągnąć też naszą mizerię robioną w starym stylu to znaczy obrane ogórki , pokrojone cienko , posolone zostawia się by puściły sok . Potem zalewa gęstą , kwaśną śmietaną . Dodaje koper . Doprawia do smaku solą , cukrem i octem winnym . Podaje mocno schłodzoną .

Odp: co dzisiaj na obiad?

Właśnie odkryłam , że halibut wspaniale smakuje w towarzystwie duszonych owoców
,,Halibut z owocami "

Odp: Odp: BRITA - Herbaciany konkurs

browneyedgirl napisał(a): Są takie połączenia smaków, z którymi nawet najbardziej pochmurny dzień kończy się promieniem... uśmiechu. Potrzebna jest wtedy herbata, najlepiej aromatyczny Earl Grey bez cukru. Koniecznie w dużym kubku. Sir Earl Grey jest osobnikiem bardzo towarzyskim, wyśmienicie czuje się z bananowymi muffinkami, do których specjalnie dla niego dodaję skórkę otartą z pomarańczy (2 szklanki mąki, 3 banany, pół kostki margaryny, łyżka oleju roślinnego, niepełna szklanka cukru, szczypta soli, półtora łyżeczki sody, skórka otarta z jednej pomarańczy).

Wiesz , że Cię uwielbiam za to zdanie ,,... Potrzebna jest wtedy herbata, najlepiej aromatyczny Earl Grey bez cukru...."