Kwiaty w przetworach

Robił ktoś przetwory z dodatkiem kwiatów? Na myśli mam np. sałatki lub sos, a nie konfitury z płatków róży. Moje sadzonki bazylii ( mam ich 8) zaczęły pięknie kwitnąć. Jest na nich cała masa pięknych i bardzo aromatycznych kwiatów. Jak myślicie można je dodać do przetworów? Wiem, że znikną, ale może oddadzą aromat? Jak myślicie?

Kurki z niespodzianką

Mąż wybrał się wczoraj na grzyby. Przyniósł do domu całkiem pokaźną ilość tych smakowitych darów lasu. Przy czyszczeniu i sprawdzaniu grzybów znalazłam kilka kurek z robakami w środku. Nie były to takie robaki jak w innych grzybach tylko takie różowe długaśne paskudztwa, które dodatkowo robiły coś w rodzaju pajęczyny. Co to mogło być? Pierwszy raz trafiły mi się te grzyby z taką " mięsną wkładką".

Odp: Odp: Morele

  • Forum: Morele

Bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedź Myślałam, że to jakaś odmiana śliwek tylko komuś się kartki z opisami pomieszały i morela trafiła właśnie nie tam gdzie trzeba

Odp: Ciasto parzone

mocsłodkości napisał(a): Co zrobić, żeby ciasto parzone wsadzone do piekarnika ładnie wyrosło i nie opadło? Piekłam je jak w przepisie tylko 15 minut dłużej, a i tak po wyjęciu z piekarnika oklapło i poszło do wywalenia, bo nic nie dało się z nim zrobić.Jak długo pieczecie takie ciasto i w jakiej temperaturze?

Mi się tak działo, ale odkąd piekę ten rodzaj ciasta w 200 st problem sam zniknął Przy tym cieście należy pamiętać, że nie wolno otwierać piekarnika podczas gdy ono rośnie. Nawet na sekundę. Ptysie średniej wielkości powinny się piec około 30 minut. Jednak ten czas zależy od wielkości ptysia oraz piekarnika jaki mamy. Niestety każdy piekarnik jest inny i ciężko wyczuć ile ciastu potrzeba czasu. Musisz niestety zrobić to metodą prób i błędów. 

Batoniki musli

Marzą mi się batoniki musli domowej roboty. Takie, do których wpakuję to co lubię i w takich proporcjach jakie chce. Może mi ktoś polecić jakiś fajny przepis na takie batoniki?

Odp: Olej z czarnuszki - przepisy?

Szczerze powiedziawszy nie spotkałam się jeszcze z takim olejem. Możesz coś o nim powiedzieć?

Sałatki makaronowe

Mąż kupił kilka chińskich zupek. Siedzi to i siedzi. Zastanawiam się nad zrobieniem sałatki z dodatkiem makaronów z tych zupek. Macie jakieś sprawdzone przepisy na tego rodzaju sałatki?

Odp: Sałatki makaronowe

Bardzo Ci dziękuję Na środę zrobię którąś z tych sałatek, podanych przez Ciebie. Wszystkie wyglądają smakowicie więc wybór będzie trudny, ale nic straconego zawsze można kupić kolejne takie zupki

Odp: Odp: Dżem

  • Forum: Dżem

Moje dżemy koloru nie zmieniły. Są równie apetyczne jak zaraz po przygotowaniu. Jeszcze w kwietniu jedliśmy dżem malinowy zrobiony rok wcześniej i wszystko z nim było ok Co do konsystencji to taki dżem wygląda jak ten kupny przy czym masz w nim więcej owoców niż soku czy syropu czy co oni tam do nich dodają

Odp: Suszone grzyby

Też tak robię Dzięki temu mam pewność, że grzyby na bank są wysuszone i nie zaczną mi pleśnieć oraz żadne paskudztwa mi się w nich nie zalęgną