Lubczyk

Na działce rośnie mi ogromy lubczyk. Dodaję go do zup, sosów i dań duszonych. Niestety nie jestem w stanie tego zużyć w takiej ilości. Co można zrobić z lubczyku? Próbowałam go mrozić, ale kruszy się niemiłosiernie i zamiast liści mam mrożony proszek. Będę wdzięczna za wszelkie pomysły.

Odp: Grzyby

  • Forum: Grzyby

Ja uwielbiam podgrzybki To moje ulubione grzyby i to ich zawsze wypatruję w lesie Teraz jeszcze ich nie ma przynajmniej w naszych lasach. Są kozaki i całą masa borowików. Pojawiają się też maślaki. Kurek u nas nie widziałam, a szkoda, bo uwielbiam te pyszne grzyby.

Gęsi tłuszcz

Jakiś czas temu wytopiłam tłuszcz z gęsi. Jak długo można go przechowywać w lodówce? Po jakim czasie on jełczeje? Do czego najczęściej używacie tego rodzaju tłuszczu?

Co do jedzenia na trasę?

Jakie jedzenie będzie najlepsze na długą podróż? Chodzi o takie jedzenie, które się nie zepsuje podczas ciepłej nocy?

Odp: Jarmark św Dominika 

Dużo zależy od tego co lubicie, a czego nie. Na jarmarku jest tyle fajnych wręcz cudnych rzeczy, że ciężko się zdecydować. My w zeszłym roku zrobiliśmy sobie rodzinną karykaturę Wisi na ścianie oprawiona W tym roku z tego co słyszałam jest możliwość wyławiania kawałków bursztynów z piasku Jest masa "staroci" i cała masa nowinek

Odp: Czarny pomidor

skuter5 napisał(a): W jednym z naszych osiedlowych sklepików pojawiły się czarne pomidory. Szczerz mówiąc nie wiedziałem nawet, że takie są Jadł go może ktoś? Jak smakuje? Warto go kupić czy może to tylko zwykły pomidor? Do czego można go użyć?

Osobiście uwielbiam ten rodzaj pomidora. Najbardziej na kanapkach i sałatkach. Tak jak pisała misia5 ten rodzaj pomidora jest mega soczysty i słodki Udało mi się wyhodować takie małe pomidorki Będą jak znalazł do sałatki i nie przekąskę

Odp: Odp: A co lubicie do Kawusi??

Bardzo Ci dziękuję Muszę go kiedyś zrobić, bo zapowiada się ciekawie Moja rodzina lubi takie nowe desery

Odp: Najdziwniejsze nazwy potraw

Ja kiedyś trafiłam na przepis co się nazywał śmietnik leśniczego Okazało się że była to potrawka z leśnymi grzybami i dziczyzną Znalazłam też przypadkiem przepis o nazwie Tatar z jednym jajem Niby nic strasznego, ale wyobraźnia działa

Ogryzki i pestki z jabłek

Oglądałam wczoraj program jednego ze znanych kucharzy na świecie. Specjalną krajarką pokroił jabłko na cząstki i został mu tylko ogryzek. Zaznaczył, że nie trzeba go wyrzucać bo można go pokroić na plasterki wysuszyć i dodać np do granoli. Co o tym sądzicie?

Odp: Ogryzki i pestki z jabłek

Czyli nie tylko ja pozbywam się tej części owoców. Z tego co mi wiadomo nie powinno się jeść pestek z jabłek, bo są one szkodliwe. Prawda to czy fałsz?