Morele
- Forum: Morele
Byłam w poniedziałek na rynku. Na jednym ze straganów były morele. Wyglądały jednak inaczej niż te co zwykle kupowałam. Były z jednej strony czerwone. Czy to faktycznie były morele?
Staż w Gotujmy: 3246 dni
Miasto: -
Byłam w poniedziałek na rynku. Na jednym ze straganów były morele. Wyglądały jednak inaczej niż te co zwykle kupowałam. Były z jednej strony czerwone. Czy to faktycznie były morele?
Kiedy zabieracie się za kompletowanie wyprawek dla swoich pociech? Robicie je sami czy przygotowuje je szkoła Waszych dzieci, a Wy tylko płacicie na nie odpowiednią kwotę? Mój brat za wyprawkę płaci w szkole, a ja muszę sama ją zrobić, a jak to jest u Was?
Bardzo Ci dziękuję za wszystkie cenne informacje. Spróbuję zrobić dżem z dodatkiem takiego cukru. Jak się sprawdzi, może będę używała go częściej
A próbowałaś dodać go do wytrawnych przetworów?
Chciałam zrobić nadziewaną cukinię na obiad. Jaka będzie najlepsza? Ta młoda z miękkim środkiem czy może ta z grubą skórką i "przerośniętym" środkiem?
skuter5 napisał(a): Nie tak dawno temu, bo zaledwie wczoraj moje oczy ujrzały taką nazwę ciasta ( wytnę jedną literkę co by nie było, że używam brzydkich słów ) Nazwa przepisu brzmiała "D.pa pawiana" Pojęcia nie wiem czemu, bo ani trochę to ciasto jej nie przypominało. Pomysłowość ludzi nie zna granic.
Hahahahahaha. O matko cóż za nazwa Ciekawa jestem jak to ciasto wyglądało i jak smakowało Przy takiej nazwie wyobraźnia pracuje
mocsłodkości napisał(a): Posłałam męża do sklepu po zakupy Ot taka przebiegła jestem. Na liście był cukier poder. Połówek przytargał do domu siaty z zakupami. Wyjęłam wszystko w tym cukier puder. Chciałam przesypać go do odpowiedniego pojemniczka. A tu niespodzianka. Zamiast sypkiego pudru miałam jedną wielką bryłę w kształcie opakowania. Pół godziny się męczyłam żeby przetrzeć to przez sitko do miski i przesypać do pojemniczka. Jakieś pomysły czemu tak się stało? Zawsze kupuję w tym samym sklepie, zawsze ta sama firma, a tu proszę taki cud mi się trafił.
Miałam tak samo, ale to było już dawno temu. Niestety był to okres przedświąteczny i musiałam kupić to co było, albo kombinować skąd wytrzasnąć cukier puder, a stanie w innym markecie w makabrycznej kolejce tylko po ten cukier mi się nie uśmiechało. Zatrudniałam najgłośniejsze dziecko do przecierania Ja miałam chwilę ciszy i przetarty puder, a dziecko radochę, że mogło się "pobawić" w niecodzienny sposób
Sezon na przetwory trwa. Jak ozdabiacie swoje słoiki? Na myśli mam naklejki. Robicie je sami czy może zamawiacie przez internet lub kupujecie w sklepie z takimi akcesoriami?
mocsłodkości napisał(a): Bardzo Ci dziękuję za cenne wskazówki i rady. Na pewno z nich skorzystam. Może teraz wyjdzie mi to ciasto, a w zasadzie wypiek i nie będę musiała kupować w cukierni eklerków ani ptysiów
Bardzo mi miło Cieszę się, że mogłam Ci choć trochę pomóc Pomału i spokojnie, a wszystko się uda Jestem pewna, że następne smakołyki z tego ciasta wyjdą Ci znakomicie
Fajne przepisy. Teraz wiem co zrobię z ciastem, które mi zostanie, albo nie wyjdzie tak jak powinno Dzięki za linki Dzięki nim natrafiłam na sporo fajnych przepisów
misia5 napisał(a): Ja przez ostatnie lata sama robiłam naklejki. Jeszcze w tym roku kilka słoików ma naklejki, które sama wykonałam. Jednak kupiłam ostatnio kilka słoików i w nich były naklejki od producenta tych właśnie słoików. Żeby się nie zmarnowały trafiły na słoiki
Jak robisz takie naklejki w domu? Czego do nich używasz? Możesz zdradzić jakieś szczegóły? Czy może to sekret