Odp: Smażenie mięsa

Ja zazwyczaj smażę na rzepakowym. Są jednak dni kiedy lubię zaszaleć i smażę mięso na maśle Uwielbiam ten maślany posmak. Do tego genialne ziemniaczki i sałatka z pomidorami i najpyszniejszy na świecie obiad gotowy

Odp: Cukinia 

Ja zrywam małe. Lubię takie ponieważ nie mają dużych nasion i można je wykorzystać w całości bez odrzucania ich środka. Pamiętam jednak z dzieciństwa jak moja babcia robiła nam kotlety z cukinii i miały one kształt dętek Nie miały środków , bo babunia trzymała cukinię aż ta będzie ogromna

Ciastka pieguski

Robiłam ostatnio ciasteczka pieguski. Wszystko wg przepisu, ale. Ciastka zamiast wyglądać jak pieguski były płaskie jak naleśnik. Dlaczego tak się stało? Na stronie przepisu jest zdjęcie z pięknymi ciasteczkami, a mi wyszło nie wiadomo co

Odp: Odp: Ciastka pieguski

misia5 napisał(a): W przypadku tego rodzaju ciastek ważne jest żeby schłodzić ciasto przed pieczeniem. Wykonaj z ciasta ciasteczka. Ułóż je na blasze. Tak przygotowane wstaw do lodówki na 5-10 minut. Tak schłodzone ciasteczka wstaw do piekarnika i piecz zgodnie z przepisem.

Dziękuję za radę. Zastosowałam się do niej i faktycznie ciasteczka wyszły takie jak powinny. Rozlały się ale nie tak jak poprzednim razem. Wyglądały jak kupne

Borelioza

Sezon na kleszcze trwa. Jaki macie sposób, by się przed niemi uchronić? Szczepił się ktoś może na nią - wiem, że teraz za późno na całą serię szczepień, ale może choć ta jedna dawka w czymś pomoże? Posyłam dziecko na obóz sportowy, który odbywa się na terenach około leśnych. Będę wdzięczna za wszelkie rady.

Beza

  • Forum: Beza

Jaki cukier będzie najlepszy do przygotowania bez? Zawsze robiłam z pudru, ale teściowa mi ostatnio powiedziała, że najlepiej zastosować cukier kryształ. Dzięki temu ubite białka będą bardziej szkliste. Można użyć cukru trzcinowego?

Odp: Czosnek

mocsłodkości napisał(a): Kupiłam w sobotę w sklepie warzywnym czosnek. Przygotowując niedzielny obiad zużyłam cała główkę tegoż czosnku, bo nie było czuć jego smaku, a o aromacie nie wspomnę. Sprzedawca zapewniał, że to czosnek polski i tak też wyglądał. Co się stało z tym aromatycznym warzywem?

Może tak jak pisze skuter5 trafiłaś na chiński czosnek. Nasz polski jest bardzo aromatyczny, Już jeden ząbek dodany do potrawy potrafi zmienić jej smak. Chińskiego trzeba wpakować całą główkę, a efekt i tak będzie mizerny.

Patelnia zimna czy ciepła

Przeglądając przepisy z użyciem kaczki zauważyłam, że patelnia w niektórych przed położeniem kaczki jest zimna, a raz gorąca. Dlaczego tak jest? Który sposób na usmażenie kaczki jest lepszy? Ten z gorącą patelnią czy może ten z zimną?

Sos do pizzy

Przy robieniu pizzy spód ciasta zawsze smaruję ketchupem. Nie żeby mi taka pizza nie smakowała, ale może macie jakiś fajny przepis na sos do pizzy, który nie rozmoczy ciasta tylko nada pizzy dodatkowych walorów smakowych? Będę wdzięczna za wszelkie pomysły.

Odp: Tłuszcz do smażenia

Ja używam oleju z pestek winogron Miałam okazję raz kupić arachidowy, ale teraz jest nieosiągalny. Nigdzie nie mogę go znaleźć. Lubię też olej kokosowy i lniany. W domu tradycyjnie mam rzepakowy, słonecznikowy i oliwę z oliwek