Odp: Odp: Natka pietruszki
ajrinwu napisał(a): Z pietruszki można wiele zrobić np. zrobić Tabuli ( Tabule) libańską sałatkę z kuskusem, możesz pietruszkę dodawać do zup jak i warzywnych sosów a także do sałatek itd. Jeśli nie jesteś w stanie przerobić jej od razu możesz część zamrozić i w miarę potrzeby używać.
Bardzo ciekawy pomysł. Ta sałatka brzmi ciekawie. Jeszcze nigdy nie jadłam takiej Muszę poszukać przepisu na nią. Dziękuję za inspirację
Odp: Odp: Filtrowanie nalewek
Na to nie wpadłam Jak długo trwa filtrowanie nalewki przez taki filtr? Jak to to robisz? wkładasz filtr np do mniejszego słoika i wlewasz do niego nalewkę?
Moja babcia znała wiele porzekadeł związanych z pogodą. Niestety byłam mała gdy mi je mówiła i jak to z pamięcią bywa niestety większość z nich przepadła razem z jej odejściem. Teraz ciężko o kogoś kto takie porzekadła zna. A jak to jest u Was? Znacie jakieś pogodowe porzekadła? Ja znam takie:
* Jak na Piotra posuszy, lato jesień przesuszy.
*Pogoda na Nikodema - cały miesiąc deszczu nie ma.
*Gdy ciepło na Dominika, ostra zima nas dotyka.
*Kiedy w Dominika słońce grzeje, od ostrej zimy człek zemdleje.
*Ostatni sierpnia zapowiada, jaka pogoda na wrzesień wypada.
Jak pewnie większość z nas do przetworów używam słoików z odzysku I nie mam na myśli słoików ze śmietnika, tylko takie, w których wcześniej był majonez, musztarda, przecier pomidorowy, chrzan itp. Niestety o ile słoiki można użyć wszystkie bez wyjątku to zakrętki już niestety nie :/ Ciężko jest pozbawić zakrętkę zapachu poprzedniej zawartości słoika. Można jakoś temu zaradzić? Co zrobić, żeby zakrętka ze słoika po musztardzie miała neutralny zapach, a nie pachniała musztardą?
Odp: Odp: Odp: Lukier idealny
Fajny patent Ja zawsze lukier robię albo z białka oraz cukru pudru, albo z cukru pudru rozmieszanego z sokiem owocowym lub wodą. Moja babcia do lukru dodawała wódki. Osobiście nie próbowałam, ale może kiedyś go przetestuję Taki sposób na lukier z mlekiem brzmi ciekawie.
Odp: Odp: Odp: Odp: A co lubicie do Kawusi??
O rzesz Ty. Jaki deser. Normalnie z chęcią bym taki zjadła. Wygląda genialnie i smakowicie. Takie połączenie smaków jak dla mnie jest wprost idealne. Daj znać jak będziesz znowu robiła to wpadnę na kawę
Zależy od sytuacji. Ja zwykle kupuję pojedyncze przyprawy typu słodka papryka, chilli, majeranek itd i mieszam je w domu w słoiczkach Potem dodaję do danego dania Mieszam większą ilość i potem mam na zapas ( na miesiąc czasem mniej). Mam jedną swoją ulubioną przyprawę miksowaną przez producenta i dodaję ją do wielu dań mimo, że wg opakowania jest ona do konkretnej potrawy
Odp: Grillowane ziemniaki
Ja nim dam ziemniaki na grilla najpierw je obgotowuje. Dzięki temu mam pewność, że nie będą surowe Do ziemniaków z grilla dodaję rozmaryn albo koperek, sól, pieprz i masło Wychodzą genialne
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?
U nas dzisiaj odstępstwo od normy W ostatnich dniach można było się ugotować wręcz usmażyć, a dzisiaj padało praktycznie cały dzień. Dzieciaki się śmieją że leje temu, bo powiedziałam na głos, że w poniedziałek myję okna
Bardzo Ci dziękuję za przepisy Wypróbujemy kilka jutro Każde z dzieci zainteresowane jest innym przepisem Bananów Ci u nas dostatek więc można zaszaleć