Jak robicie torty typu książka? Robicie od tak z głowy czy może korzystacie z szablonu lub takiego specjalnego kształtnika? Dziecko chce na urodziny tort w kształcie książki z opłatkami z ulubionych bajek. Problem w tym, że nigdy takiego nie robiłam i mam twardy orzech do zgryzienia.
Posyłacie dzieci na półkolonie? Na co zwracacie uwagę przy zapisie dziecka na taką formę spędzenia niewielkiego fragmentu wakacji? U nas pojawiło się kilka ofert, ale nie wiem na co zwrócić uwagę przy doborze takiej wakacyjnej atrakcji.
Odp: Odp: Ciasto ucierane
Potwierdzam. Im dłużej miksujesz ciasto tym gorzej. Bez względu na to jakiej mąki nie użyjesz to jeśli będziesz miksować ciasto zbyt długo ciasto będzie twarde i zbite.
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?
U nas podobnie. Zero deszczu i sucho jak nie wiem co. Pranie za to cudnie schnie Wszystkie kurtki zimowe wyprane, wysuszone i popakowane próżniowo, bo skubane tyle miejsca zajmują, że masakra
Tak jak i przy obiedzie i przy ciastach pustka w mojej głowie gości. Tort to pewniak, ale co jeszcze? Stawiać na ciasta z masami czy może bez mas? Będę wdzięczna za pomysły na szybkie, proste i efektowne ciasta
mocsłodkości napisał(a): Upiekłam sernik. Wszystko jak zawsze, ale. Jak zawsze jest jakieś ale. Wlałam na blachę masę z ponad 1 kg sera ( wiele razy tak robiłam i wszystko było ok). Serowa masa sięgała do 3/4 wysokości blachy. Przy pieczeniu zamiast urosnąć lub zostać na tym samym poziomie spadła. Po upieczeniu i wyjęciu ciasta okazało się, że więcej jest kruchego ciasta niż masy serowej. Ciasto wysokie na prawie 7 mm a masa serowa na 5 mm Co poszło nie tak? Co mogło się stać? Robiłam wszystko tak jak zawsze. Te same składniki, ten sam sposób przygotowania, piekarnik ten sam, nikt go nie otwierał przy pieczeniu ( sama byłam w domu), a ciasto wyglądało tak mizernie, że się popłakałam ze śmiechu i żalu, że tyle serca w nie włożyłam a wyszła taka klapa.
Może za szybko otworzyłaś piekarnik? Ja otwieram go makabrycznie wolno. Niestety sernik to dość kapryśny wypiek. Czasem wystarczy chwila nieuwagi i wszystko idzie nie tak jak trzeba.
Odp: Odp: Nietypowe nalewki
korol napisał(a): U mnie najczęściej robi się nalewkę na bazie pestek z jabłek. Jest pyszna.
Z pestek jabłek? Ile takich pestek trzeba zebrać żeby nalewkę zrobić? Toż to strasznie długo musi trwać. A co ze związkami szkodliwymi, które znajdują się w takich pestkach?
Erufi napisał(a): Cześć,
Mam pytanko Czy oglądacie Master Chefa? Obojętne którego, Naszego, amerykańskiego czy brytyjskiego, jest ich w sumie całkiem sporo
Ja czasami lubię obejrzeć, ale raczej nie dla przepisów bo jeszcze z niczego nie skorzystałam, a bardziej chyba dla tej rywalizacji, która jest pokazana w tym programie.
Ja oglądam Master chef USA
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?
U nas piękna słoneczna pogoda. Po długich a ciężkich skosili nam trawę pod blokiem Nie uwierzycie ale widać dzieci Jeszcze wczoraj trzeba było co niektóre wyszukiwać, bo trawa już ponad 80 cm miała, a część dzieciaków mniejsza
Dla mnie najważniejsze jest to, żeby nóż był ostry jak brzytwa . Poza tym musi być odpowiednio wyważony i dobrze leżeć w dłoni. Co mi po nożu jak jest ciężki, nieporęczny i kroi krzywo Mam taki jeden. Bez względu na to kto go używa i jakie ma doświadczenie w kuchni zawsze jest krzywo pocięte Niby prosty, ale wszystko na ukos tnie