Odp: Odp: Marynaty do mięs jaka do jakiego

Zapomniałam dodać, że do marynat używam aromatyzowanego domowym sposobem oleju. Dodaję do niego różne dodatki i mam genialne bazy do marynat czy też sosów. Używam też octu jabłkowego zamiast tego 10% - jednak z nim trzeba ostrożnie, bo można zepsuć smak. Mam też sos sojowy i rybny, ale za tym rybnym jakoś nie bardzo przepadam, ale to już raczej sprawa gustu, bo mężowi smakuje.

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas ślicznie biało. Na szczęście Wielkanoc nie była biała. Biało zrobiło się po świętach. Ciekawe na jak długo za zima z nami zostanie.

Odp: Kwaśne pomarańcze

mocsłodkości napisał(a): Kupiłam wczoraj pomarańcze. Niestety są one tak kwaśne, że nie da się ich jeść. Co można z nich zrobić żeby się nie zmarnowały?

Takie kwaśne pomarańcze możesz wykorzystać do wypieków. Są przepisy np. na babki, do których trzeba dodać sok z pomarańczy Możesz też zrobić koktajl.

Odp: Jakie mięsa pieczecie na święta?

robaczek napisał(a): U nas zawsze na stole pojawia się pieczony schab nadziany genialnymi w smaku śliwkami. Zastanawiam się nad złamaniem tej tradycji i upieczeniu innego mięsa. I tu pojawia się pytanie jakie mięso wybrać? Będę wdzięczna za pomoc.

Ja piekę karkówkę. Wychodzi genialna. Jest pyszne i delikatna. Na obiad i na kanapki doskonała

Odp: Czym barwicie jajka?

biedroneczki napisał(a): Czego używacie do barwienia jajek? U nas do tego celu używa się łupin z cebuli. Próbowałam kiedyś użyć jęczmienia, ale chyba nie wiem jak się barwi tym składnikiem, bo kolor jajek był taki jak przed gotowaniem

My barwimy cebulą. Dodatkowo dzieci same dekorują jajka. Dzięki temu mamy piękne oryginalne i nigdzie nie dostępne pisanki

Odp: Ciasto się nie klei - co zrobić?

robaczek napisał(a): Mam problem z ciastem kruchym. Nie chce się kleić. Strasznie się sypie. Rozwałkowanie go jest niemożliwe. Co zrobić, żeby ciasto uratować i zrobić z niego mazurek. Da się coś na to poradzić? Wsadziłam je do lodówki, żeby jeszcze się schłodziło. Jak to nic nie da zacznę je robić od początku.

Może nie jest za późno. Jeżeli nie wyrzuciłaś ciasta to możesz do niego dodać jedno jajko, niewielką ilość gęstej śmietany 18% albo trochę mleka.

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas zimno i pochmurno. Non stop padało. Było paskudnie. Kolejne zimne Święta Wielkanocne.

Liście bazylii

Dostałam od bratowej cały woreczek mrożonej bazylii. Co można z niej zrobić? Do czego jej użyć?

Mszyce w kwiatach

Jak się pozbyć tych natrętów z kwiatów? Wymieniłam ziemię, dokładnie wypłukałam korzonki, wyparzyłam doniczki i podstawki, a te paskudy nadal wracają :/

Odp: Zakwaszanie zupy

biedroneczki napisał(a): Zrobiłam dzisiaj kwaśnicę, ale była tak mało kwaśna, że gdybym mężowi nie powiedziała, że to kwaśnica w życiu by na to nie wpadł. Co można dodać do tej zupy, żeby była kwaśna jak na kwaśnicę przystało?

Możesz dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Lepiej dodawać go stopniowo, bo można przesadzić