Groszek ptysiowy robi się z ciasta parzonego ( to takie same ciasto jak na karpatkę czy eklerki). Jeśli chodzi o czas pieczenia to dużo zależy od wielkości kuleczek. Powinny się piec około 10 minut w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku.
A na czym smażysz te jajka? Chodzi o tłuszcz. Przy smażeniu jajek trzeba uważać, żeby tłuszcz, na którym je smażysz nie był zbyt gorący. W przeciwnym razie stanie się właśnie tak jak napisałeś. Brzegi jajek zaczną się "pienić" i będą powstawały bąbelki.
Tu masz kilka przepisów ze strony.Może następnym razem Ci się przydadzą
https://gotujmy.pl/ciasto-cytrynowe,przepisy-biszkopty-przepis,222661.html
https://gotujmy.pl/ciasto-cytrynowe-z-nutella,przepisy-ciasta-z-kremem-przepis,207477.html
https://gotujmy.pl/ciasto-cytrynowe,przepisy-biszkopty-przepis,230461.html
Na stronie jest ich całkiem sporo i wymienianie wszystkich zajęłoby dużo czasu Może te przepisy Cię zainspirują n
zielonka napisał(a): Najtańszy i byle jaki ryż zawsze się skleja, nie spotkałam się jeszcze z takim, który by tego nie robił. Wolę kupować paraboiled lub nieco droższy ryż i gotować go nieco krócej niż podano na opakowaniu, a po ugotowaniu przelać zimną wodą. Nie wystudzi się zbyt mocno, a będzie wyglądał znacznie bardziej apetycznie niż posklejana i rozgotowana breja,
Dokładnie. Dużo zależy od jakości kupowanego ryżu. Cena nie zawsze jest wykładnikiem jakości. Kiedyś mąż kupił najtańszy najzwyklejszy ryż jaki mu się nawinął. Po ugotowaniu był super sypki. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że ten sam ryż pakowany jest tam gdzie ten droższy. Zmienia się tylko opakowanie Wystarczy porównać etykiety z kilku produktów Znane firmy "puszczają" produkty dla innych marek głównie marketów Tak jest nie tylko z ryżem
Możesz dzień wcześniej zamarynować np. pałki z kurczaka,a w dniu spotkania upiec je w piekarniku. W tym czasie możesz przygotować np. te szaszłyki, o których pisała zielonka
Ile godzin dziennie Wasze pociechy spędzają przed telewizorem? Dajecie im jakiś limit czy też 'gapią' się w szklany ekran ile dusza zapragnie? Moje dziewczyny oglądają godzinę dziennie o ile w pokoju jest porządek i zadania odrobione
Jakich sosów najczęściej używacie w kuchni? Macie jakieś swoje ulubione? Mój mąż oszalał ostatnio na punkcie sosu sojowego. Ma też bzika na punkcie ostrych sosów z chilli. Potrafi dodawać je praktycznie do wszystkiego Ja dodaję je najczęściej do marynowania mięsa
Na naszym rynku dostępny jest szeroki wachlarz najróżniejszych sałat. O większości pewnie ponad połowa z nas nie słyszała. Jakich sałat najczęściej używacie, a które wręcz uwielbiacie, za ich walory smakowe?