ciasteczka napisał(a): mocsłodkości napisał(a): Dostałam od sąsiadki w prezencie śliczne pucharki. Pokryła je patyna. Czym najlepiej się jej pozbyć, by nie zniszczyć powierzchni pucharków? I jak wyczyścić ozdobne nóżki, pełne małych zakamarków?
Takie pucharki możesz wyczyścić np. miętową pastą do zębów Dajesz trochę na starą szczoteczkę do zębów i czyścisz. Czyszczę tak od lat i nie mam zarysowań na niczym
Dzięki za radę Wypróbuję najpierw ten sposób z pastą. Jak nie pomoże to zastosuję inny. Mama poradziła mi sodę oczyszczoną, ale ta pasta jakoś bardziej do mnie przemawia.
mocsłodkości napisał(a): Szczerze mówiąc nigdy nie jadłam ani nie robiłam takich przetworów, Ciekawa jestem jak smakują. Spróbuję zrobić z jednej porcji i zobaczę jakie są
Wypróbowałam przepisy. Trochę zmieniłam skład, ale pieczarki zostały Za kilka dni spróbuje każdej, bo zrobiłam specjalne "testowe" słoiczki ( takie średniej wielkości). Już nie mogę się doczekać efektu
ciasteczka napisał(a): Nazbieraliśmy w lesie sporo pięknych jeżyn. Zrobiłam z części nalewkę jeżynową. Co można zrobić z tych owoców, by zimową porą cieszyć się ich smakiem i aromatem?
Z jeżyn możesz zrobić pyszny, aromatyczny dżem. Możesz je również zamrozić, a zimą wykorzystać do muffinek, kompotów
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Cukrowe dekoracje i posypki
Masz talent kochana. Też bym chciała takie piękne figurki robić. Niestety nie mam talentu do tego rodzaju rzeczy, a szkoda. Zacznij robić taki figurki na zamówienie
Jaki aromat jest bardziej wydajny w proszku czy może w płynie? Który będzie lepszy do ciasta, a który do kremu? Moja mama stosuje zawsze te w płynie, natomiast jej siostra, która wparowała do nas ostatnio i zachwalała aromaty w proszku. A Wy jakich używacie?
Od lat robię dżemy z najróżniejszych owoców. Do tej pory nie stosowałam żadnych zagęszczaczy typu cukier żelujący. Moja koleżanka jednak chwali takie produkty i od dawna ich używa. A jak to jest u Was? Używacie tego rodzaju dodatków? Warto je dodawać do dżemu?
misia5 napisał(a): mocsłodkości napisał(a): Gdzie można kupić czekoladę idealną do pieczenia? Chodzi o taką, która się nie rozpuści podczas pieczenia tylko będzie utrzymywała swój kształt.
Jakiś czas temu kupiłam taką czekoladę na jednym z większych o ile nie największym sklepie internetowym. Myślę, że znajdziesz ją też w cukierni o ile ta prowadzi sprzedaż takich produktów.
Dziękuję za namiary Poszperam po internecie, może znajdę to czego szukam. Pochodzę też po naszych cukierniach może tam coś takiego znajdę
Przyjechała do nas znajoma z Holandii. Marzy o zjedzeniu tradycyjnego sękacza. Szukałam przepisu na to ciasto jednak każdy jest inny i każdy tradycyjny. Ma ktoś może przepis na ten smakołyk?