Pancakes

Jaka mąka będzie najlepsza do placuszków typu pancakes? Ma to jakieś znaczenie czy jest to obojętne i typ mąki zostanie użyty do wykonania ciasta na te placuszki?

Ciasto parzone

Co zrobić, żeby ciasto parzone wsadzone do piekarnika ładnie wyrosło i nie opadło? Piekłam je jak w przepisie tylko 15 minut dłużej, a i tak po wyjęciu z piekarnika oklapło i poszło do wywalenia, bo nic nie dało się z nim zrobić.Jak długo pieczecie takie ciasto i w jakiej temperaturze?

Cukinia

Na rynku dostępne są przeróżne odmiany cukinii. Są podłużne i kuliste, zielone i żółte. Są też kabaczki bardzo podobne do cukinii. Jaka odmiana tych warzyw bardziej Wam smakuje i z której najczęściej coś przygotowujecie? Macie jakieś fajne i sprawdzone przepisy na wykorzystanie tych pysznych warzyw?

Odp: Odp: Ciasto parzone

Bardzo Ci dziękuję za cenne wskazówki i rady. Na pewno z nich skorzystam. Może teraz wyjdzie mi to ciasto, a w zasadzie wypiek i nie będę musiała kupować w cukierni eklerków ani ptysiów

Odp: Odp: Odp: Naklejki na słoiki

Ja naklejki projektuję i drukuję, albo zamawiam wybrany projekt na stronach internetowych. Za każdym razem robię to gdzie indziej, żeby było różnorodnie i kolorowo

Flądra

Mąż postanowił, że na grilla w weekend damy flądry. Dawał ktoś te ryby na grilla? Jak długo się je grilluje? Ciężko mi sobie wyobrazić jak ją owinąć w folię aluminiową i grillować jak pstrąga. Macie jakiś patent na taką rybę?

Odp: Suszone jagody

Miałaś rację Kupiłam te suszone jagody w takim sklepie Teraz już zawsze będę tam zaglądała, bo mają tam takie różne różności, że aż żałuję, że tak późno tam trafiłam

Odp: Dżem

  • Forum: Dżem

Bardzo taki cukier żelujący zmienia konsystencję dżemu? Czy taki dżem zmienia kolor po jakimś czasie tak jak to się dzieje z dżemem robionym tradycyjnie ( chyba, że tylko moje dżemy truskawkowe tracą żywy czerwony kolor i stają się blade) ?

Sałatka z zielonych pomidorów

Od kilku dni jestem nastawiona na przetwory. Opanował mnie jakiś szał przetwarzania. Szukam nowych przepisów i inspiracji. Znalazłam kilka przepisów na sałatki z zielonych pomidorów. Powiedzcie mi czy to chodzi o specjalną odmianę taką zieloną ( wiem że taka jest, bo miałam je kilka lat temu) czy może chodzi o niedojrzale pomidory. Nigdy takiej sałatki nie robiłam i jestem w tej kwestii zielona jak niedojrzały pomidor

Odp: Suszone grzyby

Oba pomysły godne wypróbowania. Musze je przetestować, bo szkoda każdego grzyba znalezionego latem i jesienią w lesie