Kredki świecowe

Dzieci jak to dzieci mają masę przeróżnych kredek. Ostatnio zauważyłam, że mam masę połamanych albo strasznie małych kredek świecowych. Kiedyś widziałam w jakimś programie, że można takie kredki dać do foremki silikonowej i rozpuścić, a potem ostudzić i można rysować. Robił tak ktoś? Wychodzi to z foremki?

Odp: Jakie ciasta na komunię?

ciasteczka napisał(a): Tak jak i przy obiedzie i przy ciastach pustka w mojej głowie gości. Tort to pewniak, ale co jeszcze? Stawiać na ciasta z masami czy może bez mas? Będę wdzięczna za pomysły na szybkie, proste i efektowne ciasta

Proponuję kremówkę, łabędzi puch, WZ-kę

Odp: Mazi

  • Forum: Mazi

Mazi napisał(a): witam

Witamy i zapraszamy do wspólnego gotowania, pieczenia i ploteczek

Odp: hej!

  • Forum: hej!

Julia_Sportowa napisał(a): Mam na imię Julia i gotowanie to moja pasja

Witaj pośród nas Zapraszamy do ploteczek

Odp: Ciasto ucierane

robaczek napisał(a): Jaka mąką będzie najlepsza do przygotowania ciasta ucieranego? Chce żeby ciasto było puszyste a nie zbite że można je tasakiem kroić.

Ja używam zwykłej tortowej tym 405. Może za długo ucierasz i gluten z mąki zaczyna się uwalniać? Im dłużej miksujesz tym gorzej dla ciasta.

Klipsy

  • Forum: Klipsy

Moja koleżanka unika igieł jak tylko można. Nie przebijała uszu, o jak stwierdziła i bez tego można je ozdobić - i nosi klipsy. Ostatnio zgubiła jeden. Niby nic strasznego, bo ma ich więcej, ale te były wyjątkowe, bo dostała je od babci. Przeszukała cały dom i nic. Można takiego klipsa dorobić? Jeśli tak to do kogo się zgłosić. Złotnik przyjmie taką robotę czy odeśle z kwitkiem?

Odp: Odp: Kotlety z kurczaka

skuter5 napisał(a): biedroneczki napisał(a): Jak robicie kotlety z piersi z kurczaka to je przed panierowaniem rozbijacie czy panierujecie i smażycie od razu po krojeniu?

Ja to się wycwaniłem Kupuję dużą pierś z kurczaka i kroję ją na paseczki. Potem taka pierś wygląda jak frytki. Panieruję smażę i podaję

Też fajny sposób na bezstresowe kotleciki z kurczaka Fajny patent na pewnego kurczaka Raz zaserwowano mi na wpół surowego kotleta z kurczaka i teraz boję się jeść tego rodzaju dania poza domem. Sama lekko rozbijam.

Odp: Biszkopt

skuter5 napisał(a): Czym kierujecie się przy doborze przepisu na biszkopt? Używacie zawsze ten sam przepis czy może za każdym razem robicie go wg przepisu podanego przez autora danego wypieku?

Ja używam zawsze tego samego przepisu. Mam jeden sprawdzony i w zależności czy potrzebuję jasny czy ciemny to dodaję albo 3 łyżki kakao albo 3 łyżki mąki pszennej Zawsze wychodzi i nie opada. Jest lekki, puszysty i bardzo delikatny

Odp: Odp: Noże kuchenne

Zgadzam się w 100% Mam swoje ulubione noże, bez których się obejść nie mogę. Jeden ma już prawie 15 lat Działa bez zarzutu choć był dodatkiem do pewnych kostek rosołowych Reklamówka a taka genialna przez tyle lat. Za nic bym go nie oddała

Odp: Kotlety z kurczaka

To zależy. Jeśli piersi z kurczaka są pokaźnych rozmiarów to delikatnie je rozbijam. Jeśli zaś są średniej wielkości lub małe to już tego nie robię.