Każda kuchnia, ale w szczególności włoska i fusion
Odp: Odp: Odp: Pogotowie Kulinarne
- Forum: Pogotowie Kulinarne
luna19 napisał(a): Babciagramolka napisał(a): To może ja zacznę- nie wychodzą mi bezy ( pewnie dla tego , ze po prostu nie umiem piec ) . Często mam kilka białek i aż się proszą by zrobić bezy . Czy ktoś mi może wyłożyć to łopatologicznie - tak od podstaw .Będę bardzo wdzięczna
Buniu ja podalam przepis na bezę walentynkową .. robilam ją pierwszy raz i wyszla ..
https://gotujmy.pl/beza-walentynkowa,przepisy,63432.html
wiecej zdjec znajdziesz na moim blogu ..
Muszę koniecznie spróbować tego przepisu. Teraz już wiem że zdecydowanie zbyt krótko trzymałem bezę w piekarniku i dlatego też mi nigdy nie wyszła
Odp: Makaron
- Forum: Makaron
Jak dla mnie różnica pomiędzy fusilli a świderkami jest następująca
Odp: Pomidorowe szaleństwo...
- Forum: Pomidorowe szaleństwo...
Ja z pomidorami uwielbiam Caprese i chyba na kolację właśnie na tą sałatkę padnie
Odp: Zimowe kilogramy
- Forum: Zimowe kilogramy
Ja zacząłem odchudzać się pod koniec grudnia przy wadze 100 kg i w połowie marca było już 76 kg i nic przy tym nie ćwiczyłem
Odp: Odp: Mięsa z różnych zwierzakow:)
- Forum: Mięsa z różnych zwierzakow:)
annajot napisał(a): Jestesmy drapieznikami? Od kiedy?
Nie posiadamy taich klow, jak zwierzeta miesozerne... nasz uklad zebow jest raczej przystosowany do pokarmow roslinnych.
Poza tym nie mamy silnych kwasow zoladkowych przez co mieso jest dla nas ciezkie do strawienia. Nasz uklad pokarmowy jest kilka razy dluzszy niz u zwierzat miesozernych... Tak wiec wiekszosc bialka zwierzecego nie zostaje przyswojona i gnije w jelicie grubym... a substancje toksyczne dostaja sie do krwioobiegu.
Moze odpowiedz na to pytanie (dowiesz sie, czy jestes miesozerny czy roslinozerny):
"Wyjdźmy po prostu głodni na wiejskie podwórko w środku lata, popatrzmy się na biegające tam kury, a potem przejdźmy do sadu i spójrzmy na dojrzewające w słońcu brzoskwinie, czereśnie i jabłka. Co wydaje się nam bardziej apetyczne, na widok czego cieknie nam ślina? Mamy ochotę rozszarpać i ugryźć kurę, czy brzoskwinię?"
A ugryziesz surowego ziemniaka To też trzeba przetworzyć. Jem mięso, ale nie jestem radykałem, niech każdy je co chce, chociaż uważam że człowiek z natury jest mięsożerny
Odp: Czechy- co przywozicie/ co jecie?
Adršpachu ciąg dalszy
C.D.
i Adršpach skalní město
Odp: Czechy- co przywozicie/ co jecie?
Ja właściwie po za słodyczami (Lentilky, Studentská, itd.) i alkoholem (Absinth, Napoleony, i mnóstwo różnorakiego piwa) nie wiozę nic z Czech, bo nie mają też zbyt wiele regionalnych rzeczy nadających się do dłuższego przechowywania jak np. włosi makaron czy oliwę. Jednak gdy jestem w Czechach czy też Słowacji to nie mogę sobie odpuścić prażonego syra z kuflem zimnego Pilsnera, czy też prawdziwego knedlika
Poniżej zdjęcia z Liberca
Odp: Odp: Odp: Odp: Greckie przysmaki
- Forum: Greckie przysmaki
luna19 napisał(a): Pablito napisał(a): annajot napisał(a): nie trawie oliwek... ble.
ale salatka grecka bez nich calkiem dobra
Sałatka grecka bez oliwek to nie sałatka grecka
no wlasnie oliwki to przecież podstawa Greckiej kuchni
ja tam moge je jeść nawet same bez sałatki
no proste film, miska oliwek jeszcze ser i najlepiej wino i heja
Odp: Odp: Greckie przysmaki
- Forum: Greckie przysmaki
annajot napisał(a): nie trawie oliwek... ble.
ale salatka grecka bez nich calkiem dobra
Sałatka grecka bez oliwek to nie sałatka grecka