Sposób przygotowania:
Sernik jagodowy z pianką Chia
Mleko kokosowe przelewamy do miski, dodajemy nasiona Chia, dokładnie mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy do Chia, miksujemy.
Masę wylewamy do tortownicy (18cm.) wyłożonej folią spożywczą, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Markizy mielimy w melakserze, masło roztapiamy, zimne wlewamy do pokruszonych ciasteczek, dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy na spód tortownicy (22cm.), łyżką dokładnie ugniatamy.
Jagody przekładamy do rondla wsypujemy 2 łyżki cukru, podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż puszczą sok, miksujemy blenderem.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy.
Ser biały mielimy na sitku o drobnych oczkach, przekładamy do miski wlewamy zmiksowane jagody i dokładnie ucieramy, dodajemy po łyżce ubitej śmietany, delikatnie miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną wlewamy do masy, miksujemy.
Kilka łyżek masy wykładamy na spód z ciasteczek, piankę z chia wyjmujemy z tortownicy, układamy na masie serowej.
Pozostała część masy przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch sernika.
Na każdej rozetce z bitej śmietany układamy borówki, markizy kroimy na pół, układamy na serniku między rozetkami.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy do Chia, miksujemy.
Masę wylewamy do tortownicy (18cm.) wyłożonej folią spożywczą, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Markizy mielimy w melakserze, masło roztapiamy, zimne wlewamy do pokruszonych ciasteczek, dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy na spód tortownicy (22cm.), łyżką dokładnie ugniatamy.
Jagody przekładamy do rondla wsypujemy 2 łyżki cukru, podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż puszczą sok, miksujemy blenderem.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy.
Ser biały mielimy na sitku o drobnych oczkach, przekładamy do miski wlewamy zmiksowane jagody i dokładnie ucieramy, dodajemy po łyżce ubitej śmietany, delikatnie miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną wlewamy do masy, miksujemy.
Kilka łyżek masy wykładamy na spód z ciasteczek, piankę z chia wyjmujemy z tortownicy, układamy na masie serowej.
Pozostała część masy przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch sernika.
Na każdej rozetce z bitej śmietany układamy borówki, markizy kroimy na pół, układamy na serniku między rozetkami.
Jagodowa