misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Pierniczki na choinkę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne, mega aromatyczne pierniczki. Doskonałe do wykonania jadalnych dekoracji na choinkę. Są też wspaniałym pomysłem na świąteczny prezent.

Pierniczki na choinkę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki na choinkę

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki na choinkę
Miód, cukier trzcinowy, margarynę oraz przyprawy do piernika i cynamon przekładamy do garnka.

Powoli podgrzewamy i cały czas mieszając czekamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

Gdy to nastąpi powstałą masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Na środek dajemy ostudzoną masę miodowo korzenną oraz jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy je np. do reklamówki i wstawiamy na 21 dni do lodówki.

Przed przystąpieniem do robienia pierniczków należy ciasto wyciągnąć kilka minut wcześniej z lodówki. Ciasto dzielimy na kilka porcji (ułatwi nam to wałkowanie) i rozwałkowujemy na około 3 mm.

Foremkami wykrawamy pierniczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Słomką robimy dziurki na wstążeczki. Tak przygotowane pierniczki wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy je w przez 15 minut. Im dłużej będę w piekarniku tym będą twardsze.

Upieczone i ostudzone pierniczki możemy udekorować kolorowymi lukrami i posypkami.
Pierniczki na choinkę
Miód cukier trzcinowy margarynę oraz przyprawy do piernika i cynamon przekładamy do garnka i rozpuszczamy i studzimy
Pierniczki na choinkę
Zarobione ciasto przekładamy np do reklamówki i wstawiamy na 21 dni do lodówki
Pierniczki na choinkę
Słomką w pierniczkach robimy dziurki na wstążeczki.
Pierniczki na choinkę
Pierniczki pieczemy przez 15 minut w 180 st