Sposób przygotowania:
Pierniczki na choinkę
Miód, cukier trzcinowy, margarynę oraz przyprawy do piernika i cynamon przekładamy do garnka.
Powoli podgrzewamy i cały czas mieszając czekamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Gdy to nastąpi powstałą masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Na środek dajemy ostudzoną masę miodowo korzenną oraz jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy je np. do reklamówki i wstawiamy na 21 dni do lodówki.
Przed przystąpieniem do robienia pierniczków należy ciasto wyciągnąć kilka minut wcześniej z lodówki. Ciasto dzielimy na kilka porcji (ułatwi nam to wałkowanie) i rozwałkowujemy na około 3 mm.
Foremkami wykrawamy pierniczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Słomką robimy dziurki na wstążeczki. Tak przygotowane pierniczki wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy je w przez 15 minut. Im dłużej będę w piekarniku tym będą twardsze.
Upieczone i ostudzone pierniczki możemy udekorować kolorowymi lukrami i posypkami.
Powoli podgrzewamy i cały czas mieszając czekamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Gdy to nastąpi powstałą masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Na środek dajemy ostudzoną masę miodowo korzenną oraz jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy je np. do reklamówki i wstawiamy na 21 dni do lodówki.
Przed przystąpieniem do robienia pierniczków należy ciasto wyciągnąć kilka minut wcześniej z lodówki. Ciasto dzielimy na kilka porcji (ułatwi nam to wałkowanie) i rozwałkowujemy na około 3 mm.
Foremkami wykrawamy pierniczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Słomką robimy dziurki na wstążeczki. Tak przygotowane pierniczki wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy je w przez 15 minut. Im dłużej będę w piekarniku tym będą twardsze.
Upieczone i ostudzone pierniczki możemy udekorować kolorowymi lukrami i posypkami.