PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Lukrowane serduszka

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lukrowane serduszka na walentynki i nie tylko.

Lukrowane serduszka

Składniki:

Lukrowane serduszka

 

  • Ciasto:
  • 200 g ( 1 ¼ szklanki) mąki
  • ½ łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g ( ½ szklanki) cukru pudru
  • 1 łyżeczka Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mleka
  • Do dekoracji:
  • 1 Lukier gotowy klasyczny Dr. Oetkera
  • 1 Lukier gotowy różowy Dr. Oetkera
  • 1 Lukier gotowy zielony Dr. Oetkera
  • 1 Perełki cukrowe Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Lukrowane serduszka
Sposób przygotowania: Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto, wstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Metalową foremką wycinać serduszka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 min. Piekarnik gazowy: temp. 180º C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Lukry rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzone serduszka polać lukrem. Odstawić do zastygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu jednego lukru nakładać lukier innego koloru tworząc wzorki. Na mokry lukier posypać perełki cukrowe.

Tagi:

ciasto