Sposób przygotowania:
Luksusowe ciasto orzechowe
Ciasto;Białka ubić z 1/3łyżeczki soli,dodać cukier i ubijać,aż cukier się rozpuści,następnie dodać żółtka,mąkę,orzechy,proszek do pieczenia i wymieszać,Formę wyłożyć papierem do pieczenia i piec 30min.w 200"C.ostudzić i przekroić na pół. Krem;Z białek ubić sztywną pianę,stopniowo dodawać żółtka i cukier,dalej ubijać.Masę jajeczną połączyć z miękkim masłem i utrzeć na puszysty krem.Kawę zaparzyć w 3łyżkach wrzątku,napar przecedzić,ostudzić.Migdały sparzyć,obrać i posiekać.Do kremu dodać kawę,rodzynki,migdały oraz alkohol,wymieszać.Trochę kremu odłożyć,żeby posmarować wierzch i boki ciasta,a pozostałym przełożyć placki.Odłożonym kremem posmarować wierzch i boki ciasta,posypać orzechami. Polewa;masło roztopić,dodać pokruszoną czekoladę,podgrzewać stale mieszając,aż polewa stanie się gładka i lśniąca(Jeżeli będzie zbyt rzadka dodać 1 łyżkę kakao) Wierzch ciasta posmarować polewą i przybrać połówkami orzechów.
maja1982