Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Mafalde z potrawką serową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Makaron mafalde to po prostu takie paseczki pokarbowane z obu stron .

Mafalde z potrawką serową  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mafalde z potrawką serową

 

 

Sposób przygotowania:

Mafalde z potrawką serową
Wymieszać żółtka z sosem z cytryny i kilkoma łyżkami letniego rosołu. Uprażyć na suchej patelni pestki dyni ( lekko je soląc ). W garnuszku rozpuścić masło i wsypać mąkę . Wymieszać. Rozprowadzać zasmażkę letnim rosołem . Ugotować makaron w osolonej wodzie ( jak kto lubi ja wole al dente) . Odcedzić i przerzucić ponownie do garnka w którym sie gotował - przykryć . Sos zagotować. Wyłączyć. Wolno wlać do niego żółtka z sokiem cytrynowym i odrobiną bulionu. W trakcie wlewania mieszać by żółtko się nie ścięło. Wsypać do sosu połowę utartego sera i mieszając doprowadzić do tego by się roztopił . Doprawić do smaku solą , cukrem i szczypta gałki muszkatołowej . Wlać sos do makaronu i wymieszać .Zostawić przykryty na 5 minut by makaron wciągnął w siebie część sosu. Na talerzach posypywać resztą sera i pestkami . Ja podaję jeszcze osobno ziołowy pieprz bo lubię posypać odrobiną , ale to już wg uznania. * Oczywiście każdy inny ,,krótki- gruby " makaron też może być ** Można użyć każdego ostrego żółtego sera byle się łatwo topił
Mafalde z potrawką serową
W zasadzie prawie normalny sos potrawkowy tyle że z domieszka pikantnego żółtego sera
Mafalde z potrawką serową
Uprażyc na suchej patelni pestki dyni lekko posolone ( ostrożnie bo strzelają )
Mafalde z potrawką serową
Makaron ugotować -odcedzić- nie płukać przypadkiem- ma byc kleisty
Mafalde z potrawką serową
Wymieszać makaron z sosem - przykryć i odstawic na chwilę by makaron wciągnął troche sosu