Sposób przygotowania:
Mafe - potrawa z zachodniej Afryki
Poprosić kogoś do pomocy :) żeby rozmieszał całe masło orzechowe z woda na jednolita masę -ok, pół litra wody na słoik masła. Warzywa obrać, , w dużym garnku poddusić cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę na oleju, Jak się zezłoci dać 2 łyżeczki koncentratu i jeszcze chwilkę podsmażać na wolnym ogniu, posypać Vegetą lub wkruszyć kostkę rosołowa knorr, wlać masło rozmieszane z wodą, jak się zacznie gotować włożyć warzywa ziemniaki marchew i kapustę - nie powinny wystawać ponad powierzchnie płynu. Kapustę wkładamy w całości , tzn ćwiartkę , ewentualnie można przekroić na 2, 3 części. Ziemniaki na 4 , a marchewkę na 2 części w zależności od wielkości W między czasie przygotować mięso : skropić lekko octem , posypać sola pieprzem i natrzeć czosnkiem, wstawić na ok 10 min do lodówki, a potem obsmażyć na patelni na złoty kolor. Po usmażeniu włożyć do garnka i pozostawić na ok. godzinę aż wszystko będzie miękkie. Posmakować czy jest dość słone, gdyż warzywa oddają swój smak, a ziemniaki dodatkowo pochłaniają sól z wody. Do smaku dodać łyżeczkę musztardy i papryczki chili. Teraz mamy czas na ugotowanie ryżu, gotujemy na "kleisto" wg znanych sposobów, tzn na tę porcje ok 1/2 kg ryżu. Moja mam zawsze wkładała ryz pod poduchę, żeby "doszedł" . Do naszego dużego garnka trzeba od czasu do czasu zaglądać i zmieszać, żeby sie nie przypaliło. Dlatego do tej potrawy dobrze użyć sprawdzonego naczynia. po ok godzinie warzywa powinny być miękkie. W Senegalu jada się z jednego dużego talerza. W naszych warunkach proponuję nałożyć ryż do dużej miski , a resztę d waży lub innej miski . Na talerze nakładać ryż, na to kilka ziemniaczków marcheweczkę i kapustkę oraz mięsa, polać obficie sosem :) Potrawa ta jak wszystko w Afryce wymaga cierpliwości , ale trud się opłaca.