misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Majonez

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Zapewniam,że swojski majoneż jest równie dobry i zdrowszy, bo bez konserwantów.

Majonez

Składniki:

Majonez

 

  • na ok. 600 ml :
  • 2 małe lub 1 duże żółtko
  • 1 szklanka oliwy
  • sok z cytryny
  • cukier ,sól ,
  • biały pieprz
  • 2 łyżeczki musztardy

Sposób przygotowania:

Majonez
Żółtka ucieramy z solą pieprzem,musztardą i sokiem z cytryny.
Nie przerywając ucierania cienką smużką wlewamy olej,wtedy powinien sos gęstnieć .Na końcu doprawić do smaku.
Można zrobić go w kilku wariantach np:
ziołowy:dodając posiekany szczypiorek,natkę lub estragon.
paprykowy:miksujemy trochę papryki konserwowej z łyżką
keczupu i łączymy z majonezem.
inny można zrobić z czosnkiem przeciśniętym.