misiol

misiol

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

Majonez z kefirem na zielono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Majonez także świetnie smakuje z posiekaną zieleniną i dodatkiem kefiru.

Majonez z kefirem na zielono

Składniki:

Majonez z kefirem na zielono

 

  • 1 żółtko
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól do smaku
  • ogórki konserwowe
  • zielona pietruszka
  • szczypior
  • koper

Sposób przygotowania:

Majonez z kefirem na zielono
Trzeba pamiętać, aby żółtko i olej miały jednakową temperaturę, by dokładnie się ze sobą zmieszały. Do żółtka ostrożnie wlewać olej, gdy masa będzie jednolita, dodać sok z cytryny, miód, musztardę i posolić. gotowy majonez zmieszać z kefirem lub śmietaną w stosunku 1:1. dodać pokrojone drobno korniszony i zieleninę, wymieszać.