kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Majonez z oleju z awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny domowy majonez. Majonez jest delikatny w smaku. Polecam do różnych sałatek, jajek.

Majonez z oleju z awokado Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Majonez z oleju z awokado

 

  • 250 ml oleju z awokado
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Majonez z oleju z awokado
Jajko wybijamy i oddzielamy żółtko od białka. Przekładamy do naczynia w którym będziemy robić majonez i dodajemy musztardę, mieszamy łyżką. 

Wlewamy olej cienkim strumieniem i miksujemy. Do kubka wsypujemy cukier, sól i wlewamy ocet oraz gotowaną wodę i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. 

Przelewamy do majonezu i ponownie przez chwilę miksujemy.
Majonez z oleju z awokado
Do garnka przekładamy żółtko i musztardę.
Majonez z oleju z awokado
Miksujemy żółtko z olejem, Który wlewamy do garnka.
Majonez z oleju z awokado
Do ubitego majonezu dodajemy gorącą wodę z octem, cukrem, solą.

Tagi:

pasta awokado