nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Zapiekana karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekana z cebulą i pieczarkami w naczyniu żaroodpornym karkówka. Danie, które można wykonać na obiad lub rodzinne spotkanie.

Zapiekana karkówka

Składniki:

Zapiekana karkówka

 

  • ok. 1 kg karkówki
  • 3 cebule
  • 6 dużych pieczarek
  • przyprawa do mięs Delikat
  • mąka do oprószenia

 

  • SOS:
  • Ilości podane w łyżkach stołowych
  • 10 wody
  • 1 octu
  • 4 cukru
  • 4 maggi
  • 1,5 przecieru pomidorowego
  • 1,5 keczupu

Sposób przygotowania:

Zapiekana karkówka

ETAP 1:

Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy i lekko obsypujemy Delikatem. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Cebule kroimy w piórka, a pieczarki w cienkie plasterki.

W miseczce umieszczamy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy.

W naczyniu żaroodpornym układamy składniki warstwami zaczynając od 2-3 łyżek sosu. Następnie garść pieczarek i cebuli, warstwa mięsa (ma być oprószone mąką), smarujemy sosem i tak do wykorzystania składników. Może wydawać się, że sosu jest za mało, to złudne gdyż warzywa i mięso puszczą wodę i tłuszcz. W efekcie końcowym, każda warstwa będzie w sosie.

Zamykamy naczynie żaroodporne, pieczemy 2 godziny w 200 stopniach.