justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Pieczona łopatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Idealne mięso pieczone, zarówno do obiadu jak i jako wędlina na kanapki, aromatyczna i bardzo smaczna.

Pieczona łopatka

Składniki:

Pieczona łopatka

 

  • łopatka wieprzowa około 1 kg
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka mielona
  • czosnek granulowany
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • olej ¼ szklanki

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka
Mięso należy umyć i osuszyć. Olej mieszamy razem ze wszystkimi przyprawami poza solą. Solą należy obsypać dokładnie mięso z każdej strony.

Rozprowadzone z olejem przyprawy rozprowadzamy po mięsie. Marynujemy w lodówce przez około 2-3 godziny.

Pieczemy około godziny w 180 stopniach z termoobiegiem.... 

Tagi:

mięso