neftide

neftide

Kucharz
[Przepisów: 4]

Makaron chili z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki obiad, lunch lub przekąska. Jeśli dodamy mniej chili, może być dobra dla dzieci. Można zabrać do pracy do krótkiego podgrzania.

Makaron chili z krewetkami

Składniki:

Makaron chili z krewetkami

 

  • 200 g makaronu - spaghetti, wąskie tagiatelle (u mnie makaton chili z Lidla)
  • Ok 15 krewetek
  • 1/4 papryczki chili (może być więcej)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka masła
  • Oliwa z oliwek
  • Swieżo zmielony czarny pieprz
  • Sól morska

Sposób przygotowania:

Makaron chili z krewetkami
Makaron gotujemy w dużej ilości wody, al dente. Krewetki rozmrażamy, dokładnie suszymy. Na patelni roztapiamy masło z ok łyżką oliwy, delikatnie podsmażamy pokrojony w cienkie plastry czosnek, aż zmięknie ale uważamy, żeby się nie przypalił. Po ok 1 minucie dodajemy posiekaną papryczkę chili, bez pestek. Dodajemy krewetki, smażymy ok 2 minuty z każdej strony, delikatnie solimy, dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Dodajemy odcedzony makaron, ok łyżkę oliwy, chwilę razem smażymy. Dekorujemy pietruszką i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.