Sposób przygotowania:
Sajgonki z krewetkami
Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu odsaczamy. Na patelni podsmażamy, pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę, kapuste, por w krazki. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wrzucamy do tego pokrojone krewetki i posiekany czosnek. Smazymy chwile. Dodajemy grzyby i kiełki. Na małym smażymy chwilę. Dodajemy starty na miałko imbir. Jelsi potrzeba doprawiamy jeszcze sosem i olejem. Dokladamy odsączony makaron, mieszamy.Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek. Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą (lub piwem). Każdy płat papieru ryżowego wkładamy do miski, zwilżamy i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać. Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze lekko zawijamy od dołu.potem boki i rolujemy (jak na krokiety). Sajgonki smażymy w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym. A je się je palcami maczając w sosach