bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Sajgonki z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sajgonki dla lubiacych owoce morza - z krewetkami

Sajgonki z krewetkami

Składniki:

Sajgonki z krewetkami

 

  • 1 opakowanie papier ryżowy.
  • 250g królewskich krewetek
  • kapusta pekińska - 4 liscie.
  • 1 marchew.
  • pietruszka.
  • imbir kawałek.
  • ząbek czonsku
  • por
  • 50 g kiełków sojowych.
  • sos sojowy 2 łyzki .
  • olej sezamowy 1 łyzka.
  • suszone grzyby mun 2 liscie.
  • makaron sojowy 1/2 paczki.
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sajgonki z krewetkami
Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu odsaczamy. Na patelni podsmażamy, pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę, kapuste, por w krazki. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wrzucamy do tego pokrojone krewetki i posiekany czosnek. Smazymy chwile. Dodajemy grzyby i kiełki. Na małym smażymy chwilę. Dodajemy starty na miałko imbir. Jelsi potrzeba doprawiamy jeszcze sosem i olejem. Dokladamy odsączony makaron, mieszamy.Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek. Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą (lub piwem). Każdy płat papieru ryżowego wkładamy do miski, zwilżamy i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać. Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze lekko zawijamy od dołu.potem boki i rolujemy (jak na krokiety). Sajgonki smażymy w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym. A je się je palcami maczając w sosach