Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam wszelkie makarony z owocami morza. To spaghetti, z makaronem pełnoziarnistym, z krewetkami, pomidorkami, papryką i natką pietruszki, smakuje mi szczególnie.

Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami i pomidorami

Składniki:

Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami i pomidorami

 

  • 300 g krewetek tygrysich
  • 300 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami i pomidorami

ETAP 1:

Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami i pomidorami
Na rozgrzanej oliwie i maśle smażymy cebulę, czosnek, paprykę i papryczkę chili

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Papryczkę chili i czosnek siekamy drobno.

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, siekamy.

Krewetki pozbawiamy pancerzyków i jelitek.

Pomidorki myjemy, kroimy na kawałki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, smażymy cebulę, paprykę, papryczkę chili i czosnek.

ETAP 2:

Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami i pomidorami
Wrzucamy krewetki pozbawione pancerzyków

Na patelnię wrzucamy krewetki, smażymy je po ok. 2 minuty na stronę. Dodajemy sól i pieprz.

ETAP 3:

Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami i pomidorami
Dodajemy umytą i posiekaną natkę pietruszki

Na patelnię wrzucamy natkę pietruszki...

ETAP 4:

Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami i pomidorami
Dodajemy dwie łyżki masła i smażymy, mieszając

Dodajemy pomidorki i 2 łyżki masła. Smażymy, mieszając, aż masło się rozpuści. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku.

ETAP 5:

Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami i pomidorami
Sos łączymy z ugotowanym makaronem

W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem, mieszamy.

Przed podaniem każdą porcję dania posypujemy startym parmezanem.